Různé

Pelmeně

na těsto:
450 g hladké mouky
210 ml vody
1 vejce
1 lžička soli

náplň:
větší cibule
450 g mletého vepřového bůčku
450 g mleté vepřové krkovice
sůl, čerstvě mletý pepř

na dokončení:
120 ml hovězího vývaru
40 ml octa
sůl, čerstvě mletý pepř
zakysaná smetana
kopr
kulaté tvořítko cca 8 cm

Suroviny na těsto smícháme na pomoučeném vále a vypracujeme z nich tužší těsto. Zabalíme ho do folie a necháme 30 minut odpočinout v lednici. Na náplň nakrájíme najemno cibuli. Smícháme s masem a dochutíme solí a pepřem. Necháme také odležet v lednici 30 minut.

Těsto vyválíme na vále na tenký plát cca 1 mm. Tvořítkem vykrájíme kolečka a do středu dáme trochu masové náplně. Kolečko ohneme a stiskneme okraji k sobě. Rohy stočíme k sobě a stiskneme. Takhle hotové pelmeně dáme vařit do vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou na hladinu, vaříme je dalších 5 minut.

V rendlíku ohřejeme hovězí vývar a přimícháme do něj ocet, sůl a čerstvě umletý pepř.

Uvařené pelmeně vložíme hned z vody do ochuceného vývaru. Promícháme a servírujeme rovnou do talíře. Kopr nasekáme a vmícháme do zakysané smetany. Pelmeně pak podáváme s koprovou zakysanou smetanou a ozdobíme snítkou kopru.

Další recepty Celý díl