Polévky

Boršč

200 g brambor
100 g mrkve
150 g fenyklu
350 g bílého zelí
2 lžíce vinného octa
170 g cibule
1 stonek řapíkatého celeru
240 g oloupané červené řepy
350 g hovězích žeber bez kosti
plochá petržel
200 g konzervovaných rajčat
bobkový list
jíška na zahuštění
sádlo

Oloupané brambory nakrájejte na kostičky 1,5 cm, mrkev na plátky. Z fenyklu vykrojte tuhý střed a nakrájejte na nudličky. Z bílého zelí vykrojte střed, nakrájejte na nudličky a zalijte octem a trochou soli. Řapíkatý celer na nudličky. Polovinu řepy nakrájejte na kostky cca 1 cm a zbytek na silnější plátky. V hrnci osmahněte na sádle nakrájenou cibuli do sklovata a přidejte na 3 minuty restovat řepu na plátky. Maso osolte a pořádně orestujte v rendlíku do zlatova. Přidejte 1,5 l vody, řapíkatý celer, petržel, fenykl, drcená rajčata, bobkový list a zvolna vařte cca 1,5 hodiny.

Pak přidejte vymačkané zelí, řepu na kostky a mrkev. Vařte dalších 20 minut, přidejte brambory, jíšku a vařte na nejmenším ohni dalších 30 minut.

Na talíři ozdobte zakysanou smetanou a snítkou petrželky nebo kopru.

Další recepty Celý díl