Moučníky a cukroví

Ořechová kolečka

Těsto

330 g bezlepkové mouky (zlatá)
200 g mletých ořechů
150 g cukru moučka
250 g změklého másla
1 žloutek
1 vejce
2 lžíce kakaa
½ kávové lžičky mleté skořice
100 g rozpuštěné čokolády nebo polevy na zdobení

Zapnu troubu na 200 °C. Plechy vyložím pečicím papírem.

Na vále nebo v robotové míse zpracuji všechny ingredience v hladké těsto. Těsto je lepivější, proto zpracovávám po menších částech, jen co se mi vejde do dlaně. Vál podsypu moukou a těsto v mouce obalím. Znovu vál podsypu a těsto vyválím asi na 3 - 5 mm válečkem. Netlačte, jen lehce vytahujte do stran. Vykrájím kolečka, která přenesu na plech. Vložím do trouby a peču asi 10 minut. Kolečka hlídejte, jakmile začnou vonět a mírně zhnědnou, jsou upečená. Uložím do krabice nebo je rovnou slepím vanilkovým krémem, vždy dvě kolečka k sobě. Každý kousek zdobím rozpuštěnou čokoládou nebo polevou.

Máslový krém

3 žloutky
120 g cukru moučka
½ - 2 kostky másla
rum dle chuti
dřeň z vanilkového lusku

Ve vodní lázni ušlehám ručním šlehačem žloutky s cukrem a dření z lusku do husté pěny. Pěna by měla být co nejvíce zahřátá. Zkouším prstem, a když směs pálí jako horké cappuccino, směs přendám do robotové mísy. Na chuť a vůni přidám tuzemák a za pomalé rychlosti promíchávám, aby směs vychladla. Jinak by se na jejím povrchu vytvořil cukernatý škraloup a krém by nebyl hladký. Přidám máslo. Vše zamíchám na vyšší otáčky, až je krém krásně nadýchaný.

Další recepty Celý díl