Moučníky a cukroví

Mramorová bábovka

300 g bezlepkové samokypřící mouky
220 g cukru krupice
200 ml slunečnicového oleje
250 ml mléka
5 vajec
3 – 4 lžíce kakaa
1 lžíce citronové šťávy
1 větší hrst rozinek
olej a mouka na formu

Připravte formu. Vystříkejte olejem ve spreji nebo vytřete máslem a vysypte moukou, přebytek mouky z formy vyklepněte. Troubu předehřejte na cca 190°C.

Rozdělte vejce, žloutky dejte do velké robotové mísy, bílky do vyšší nádoby. Ke žloutkům vsypte cukr a šlehejte na vyšší stupeň do světlé husté pěny. Ručním šlehačem mezitím ušlehejte bílky do hustého sněhu. Odměřte si olej a za stálého mírnějšího šlehání pomalu nalévejte do žloutkové směsi. Nechte chvíli šlehat. Robot vypněte, nalejte mléko, citronovou šťávu a vsypte mouku. Pomaleji pusťte robot, nechte mouku s mlékem chvíli zapracovat a potom pusťte robot rychleji, aby se rozmíchaly případné hrudky. Vypněte, opatrně stěrkou vmíchejte všechen sníh z bílků a případně přidejte rozinky.

Nalejte asi o něco více než dvě třetiny těsta do připravené formy. Do zbylého světlého těsta v míse přidejte kakao. Zamíchejte a nalejte do formy na světlé těsto. Formu raději přikryjte alobalem, vložte do trouby. Asi po 45 minutách zkontrolujte průběh pečení. Odkryjte alobal a zapíchněte špejli do těsta. Pokud je po vytažení vlhká od těsta, znovu dejte alobal a pokračujte v pečení. Chvíli před koncem pečení alobal sundejte a dopečte bez něj. Délka pečení je závislá na velikosti a materiálu formy (kovová, skleněná, keramická). Když se bábovka peče déle a pomaleji, bude krásně vláčná. Rychlost není na místě, vytvořila by se na bábovce kůrka a uvnitř by nebyla dostatečně upečená. Takže zkoušejte špejlí znovu. Jakmile je po vytažení z těsta suchá, vyjměte z trouby a opatrně kulatým příborovým nožem upečenou bábovku oddělte od formy, aby se lépe vyklopila. Na formu položte vhodný talíř a pomocí utěrky nebo chňapek formu otočte. Talíř při obracení stále přidržujte na formě.

Pocukrujte vanilkovým cukrem.

Další recepty Celý díl