Moučníky a cukroví

Linecká srdíčka

400 g bezlepkové mouky (zlatá)
210 g změklého másla
140 g cukru moučka
1 středně velké farmářské vejce
dřeň z 1 vanilkového lusku
rybízová marmeláda, nejlépe domácí
vanilkový moučkový cukr na obalování
mouka na podsypání

Předehřeji troubu na 210 °C. Připravím si asi 3 velké plechy, které vyložím pečicím papírem. Na vál proseji mouku. V mouce udělám důlek, kam přidám máslo, cukr a vejce. Ostrým tenkým nožem rozkrojím vanilkový lusk a opatrně nožem setřu vanilková semínka, která přidám k ingrediencím.

Nejprve krouživými pohyby příborovým nožem promíchávám vejce s máslem, poté postupně přidávám mouku. Ve chvíli, kdy se těsto tak nelepí, nůž odložím a rukama vše zpracuji do hladkého těsta. Můžete samozřejmě použít také kuchyňský robot. Na pomoučený vál dám menší díl těsta, který i na povrchu posypu moukou, a opatrně válečkem vyvaluji asi na 2 – 3 mm vysoký plát a vykrajuji formičkou srdíčka, které přenáším na plech vyložený pečicím papírem. Peču do světle hnědé barvy. Srdíčka nechám na plechu vychladnout.

Studená srdíčka slepuji marmeládou, kterou nešetřím. Obaluji v domácím vanilkovém cukru, který mám stále k dispozici v dóze. Přidané vanilkové lusky cukr provoní.

Bezlepkové linecké cukroví nemusíme nechat proležet, je výborné hned po slepení.

Další recepty Celý díl