Různé

Škvarkové placky

500 g hladké mouky
250 - 300 g škvarků
1 polévková lžíce sádla
2 vejce
300 ml mléka
20 g droždí
1 kávová lžička cukru
mletý pepř
sůl
kmín nebo mák na posypání
trochu mléka na potření

Z několika lžic teplého mléka, trochy mouky, cukru a droždí připravíme kvásek a na teplém místě ho necháme vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vzešlý kvásek, vlahé sádlo, mletý pepř, sůl, mleté škvarky a zbylým mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky, zaděláme měkké pružné těsto. Povrch poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout.

Zkynuté těsto dáme na pomoučený vál, utvoříme z něj váleček, který nakrájíme na cca 20 stejných dílků. Z každého vytvoříme bochánek, který zploštíme do tvaru placky o tloušťce asi 0,5 cm. Placky přeneseme na lehce vymaštěný plech a necháme je asi 10 minut odpočinout.

Potom je potřeme bílkem a ostrým nožem nařežeme mělké mřížky po celé ploše placek. Posypeme je kmínem nebo mákem a necháme ještě asi 10 minut odpočinout. Pečeme v předehřáté troubě při 170° C do růžového zabarvení.

Další recepty Celý díl