Různé

Fermentovaná ovesná kaše

50 g jemných ovesných vloček s klíčky
200 ml studené vody
250 ml ovesného nápoje
½ lžičky mleté skořice
Špetka mletého fenyklu
2–3 lžíce datlového medu na oslazení
Pár oloupaných mandlí
Mandlové máslo

Jemné ovesné vločky večer zalijeme v hrnci odměřeným množstvím vody a necháme je při pokojové teplotě 8–12 hodin fermentovat. Při fermentaci dochází k částečnému štěpení škrobů a kaše je pak jednak lépe stravitelná, ale i zesládne.

Ráno pak již jen přidáme tekutý ovesný nápoj, trochu skořice, špetku mletého fenyklu a přivedeme k varu. Kaši velmi krátce povaříme, maximálně tak 1–1,5 minuty, déle neprovařujeme, abychom uchovali co nejvíce vitamínů, které vločky obsahují.

Povrch kaše potřeme datlovým medem, budou stačit cca 3 polévkové lžíce, a ozdobíme několika mandlemi. Podáváme buďto k snídani nebo i k večeři. Pro malé děti je vynikající přídavek čistého mandlového másla namísto loupaných mandlí.

Další recepty Celý díl