Moučníky a cukroví

Pouťové koláče

cca 3 hodiny

12 porcí

Koláče

350 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
40 g droždí
250 ml mléka
100 ml oleje
2 vejce
špetka strouhaného muškátového oříšku
citrónová kůra
sůl

Z droždí, 1 lžíce cukru, 4 lžic mouky a 5 lžic vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě zkynout.

Do mísy prosejeme mouku, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, muškátový oříšek, cukr, olej, sůl a vykynutý kvásek. Vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali vejce, zaděláme těsto, které dobře propracujeme, až se na jeho povrchu tvoří puchýře. Povrch těsta poprášíme moukou a na teplém místě necháme vykynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.

Na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 12 stejných dílů, vytvarujeme bochánky a necháme ještě chvíli kynout. Z každého bochánku prsty vymačkáme kolo o průměru cca 18–20 cm. Vymačkáváme od středu k okrajům. Okraje pomažeme rozšlehaným vejcem a koláče zdobíme podle zvyklostí a podle své fantazie. V každém koutu naší vlasti jsou jiné vzory a jiné techniky zdobení. Používáme tři základní náplně: tvarohovou, povidlovou, makovou, někde podle zvyklostí se používá náplň ořechová. Koláče můžeme připravit i s ovocem.

Tvarohová nádivka

300 g měkkého tvarohu
70 g moučkového cukru
1 vanilinový cukr
2 žloutky

Utřeme žloutky s cukrem a postupně vmícháme tvaroh. Nakonec přidáme vanilinový cukr.

Maková nádivka

150 ml vody nebo mléka
200 ml mletého máku

Další recepty Celý díl