Polévky

Rajčatová polévka se slaninou

10 minut + 40 minut vaření

4-6 porcí

8 plátků slaniny
4 mrkve nakrájené nahrubo
2 cibule nakrájené nahrubo
8 stroužků česneku na plátky
3 lžíce passaty či rajčatového protlaku
2 litry zeleninového nebo drůbežího vývaru
1 lžička sušeného tymiánu
2 bobkové listy
2 400 g konzervy krájených rajčat
sůl
čerstvě mletý pepř
krupicový cukr na dochucení
hoblinky parmazánu
petrželkový olej
bagetka k podávání

Plátky slaniny opečte nasucho dokřupava. Přidejte mrkev, cibuli, česnek a opékejte, dokud nezačne zelenina měknout. Přidejte rajčatový protlak a krátce opečte, aby zesládl a začal karamelizovat. Přidejte vývar, tymián, bobkový list, rajčata a nechte 20 minut vařit. Vyjměte bobkový list a rozmixujte dohladka. Dochuťte solí, pepřem a případně cukrem. Podávejte s hoblinkami parmazánu, pokapané petrželkovým olejem a s bagetkou.

Bagetku můžete podélně rozkrojit a opéct pod grilem nebo na pánvi. Potom ji potřete petrželkovým olejem.

Další recepty Celý díl