Maso

Kuřecí řízek s rebarborovým zelím

30 minut

4 porce

Zelí

2 lžíce rostlinného oleje
1 červená cibule nakrájená najemno
sůl
500 g hlávky červeného zelí nakrouhaného najemno
2 stonky rebarbory, zbavené tuhých vláken a nakrájené na tenké plátky
1 lžička drceného kmínu
2 lžíce javorového sirupu
1 lžíce jablečného octa nebo červeného vinného octa

Rozehřejte v hrnci 2 lžíce oleje, přidejte cibuli a osolte. Opékejte pět minut, dokud cibule nezměkne a lehce nezezlátne. Přisypte zelí, rebarboru a kmín, zamíchejte a chvíli opékejte. Pak přiklopte a 3–5 minut duste. Přidejte javorový sirup a ocet. Na mírném ohni vařte nezakryté za občasného míchání, dokud rebarbora a zelí nezměknou. Udržujte v teple.

Řízky

4 kuřecí řízky (plátky) z málo prorostlé krkovice
2 lžíce hladké mouky
sůl a čerstvě mletý pepř
2 vejce
80 g strouhanky, ideálně panko
2 lžíce nasekaných lístků z hladkolisté petrželky
100 ml rostlinného oleje na smažení
mikrobylinky k podávání, například hráškové výhonky nebo česnekové mikrovýhonky (není nutné)
citron k podávání

Maso lehce osolte. Mouku smíchejte se solí a pepřem a nasypte ji na talíř. Vejce rozšlehejte v misce. Strouhanku panko smíchejte s petrželkou. Obalte řízky – nejprve v mouce, pak ve vejcích a nakonec ve strouhance.

V menší nádobě rozehřejte 100 ml oleje a omažte řízky, 5–6 minut po každé straně. Dejte je odsát na ubrousek. Podávejte se zelím posypané mikrobylinkami.

Další recepty Celý díl