Srnčí hřbet, topinamburové pyré a mini brambůrky

Vepřová paštika
600 g vepřového masa (bůček nebo lalok)
400 g vepřových jater
100 g cibule
300 g másla
koření dle chuti (pepř, nové koření, bobkový list, muškátový oříšek)
sůl
tymián
1 l vývaru
Vepřové maso uvaříme doměkka, vývar svaříme na 1 l a později použijeme.
Játra očistíme a semeleme společně s uvařeným masem. Cibuli orestujeme na másle. Přidáme koření, bylinky a sůl. Vše poctivě spojíme v jednu hmotu (dílo). Dílo přemístíme do forem a pečeme při teplotě 130 °C 90 minut.
Srnčí hřbet
500 g srnčího hřbetu
3 dl červeného vína
4 lístky bobkového listu
5 kuliček jalovce
2 ks badyánu
tymián
snítka rozmarýnu
60 g másla
Maso naložíme do červeného vína, koření a bylinek a necháme marinovat min. 12 h. Poté osušíme a zprudka orestujeme ze všech stran. Dochutíme solí a pepřem. Poté necháme v troubě předehřáté na 65 °C cca 30 min. Nálev z vína a bylinek zredukujeme, přidáme vývar a zjemníme máslem.
Topinamburové pyré
400 g topinambur
½ l smetany
1 střední brambora
tymián
sůl dle chuti
Topinambury oloupeme, dáme do rendlíku, přidáme 1 oloupanou a nakrájenou bramboru, zalijeme smetanou, dochutíme solí a tymiánem. Pozvolna vaříme do změknutí.
Poté rozmixujeme.
Mini brambůrky pro dva
stačí 3 ks brambůrek
Upečené brambory na hrubozrnné soli lehce zaudíme v hrnci s dřevěnými hoblinkami.
Nakládaná zelenina – nálev
600 ml jablečného octa
400 g cukru
1l vody
Do takto připraveného horkého nálevu přidáme jakoukoli zeleninu a necháme marinovat.