Karbanátky z červené řepy

Karbanátky se dají servírovat i jako součást sendvičů, dají se vložit do krabičky, když někam cestujete a k nim kváskový chléb. Variant na jejich užití je opravdu hodně.
přibližně na 8 až 9 karbanátků
250 g červené řepy
70 g ovesných vloček
30 g lněného semínka
3 stroužky česneku
1 cibule
1 lžíce umeocta
1 lžíce olivového oleje
1 lžička sušené majoránky (čerstvé o něco více)
½ lžičky soli
Červenou řepu oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
Lněné semínko umeleme nebo rozmixujeme na lněnou moučku.
Cibuli nakrájíme na jemno a společně s česnekem orestujeme na oleji do zlatova.
Smícháme nastrouhanou červenou řepu, orestovanou cibuli s česnekem a všechny zbývající suroviny. Hotové těsto necháme 30 minut odležet.
Po odležení tvoříme ze těsta karbanátky, které buď smažíme na pánvi na olivovém oleji nebo pečeme v troubě na plechu, který jsme vyložili papírem na pečení.
Před pečením v troubě karbanátky potřeme olivovým olejem a v polovině pečení (cca po 10–15 minutách) otočíme. Pečeme ideálně na horkovzduch při 175 °C asi 30 minut.
Tipy na servírování
1. Se zeleninovým salátem a pečivem
2. S tepelně zpracovanou zeleninou a rýží/jáhly
3. Jako součást sendvičů s kešu krémem, pickles a zeleninou
4. S veganskou svíčkovou a noky
5. Do krabičky na výlety
6. Pokrájené se dají zamotat se zeleninou do tortil