Jablečné řezy

Těsto
400 g hladké mouky
1 vejce
1 celá kostka rostlinného tuku (250 g Hery)
1 kypřící prášek do pečiva
1 lžíce vymačkané citrónové šťávy
7 lžic mléka
1 vanilkový cukr
1 žloutek na potření koláče
Náplň
1 kg nahrubo nastrouhaných jablek
2 vanilkové pudingové prášky
8 lžic cukru
2 vanilkové cukry
rozinky (nemusí být)
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, rozdělíme jej na dva díly a vyválíme z nich pláty. Jeden by měl být o trošku větší, aby se dal roztáhnout až na stěny plechu. Větší plát položíme na tukem vymazaný plech a vytáhneme ho až k okraji.
Poté dáme na těsto jablečnou náplň - všechny ingredience dobře promícháme. Puding nevaříme! Pouze pudingový prášek promícháme s jablky a cukrem.
Na jablka položíme druhý plát těsta a ten propícháme vidličkou, aby odcházela pára. Povrch ještě potřeme rozšlehaným žloutkem.
Řezy pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 30 minut do zlatova.