Pomazánky

Bylinkové máslo

500 ml smetany ke šlehání 33%
čerstvé bylinky
česnek
sůl, pepř

Smetanu vylijeme do misky (nejlépe s víčkem, např. robot) a šleháme. Nejprve nám vznikne šlehačka a později se začne srážet máslo a odděluje se podmáslí. Podmáslí si slijeme a schováme, například pro použití do buchty či koláče. Máslo, tedy hmotu, která nám zůstala, zpracujeme rukou, jako bychom chtěli udělat sněhovou kouli a mačkáme nad dřezem pod proudem studené vody, aby se odplavila zbývající syrovátka. Máslo hněteme do té doby, než z másla odchází již jen čistá voda. Takto připravené máslo můžeme použít „jen tak“ na pečivo, nebo si z něj vyrobit bylinkové máslo.

Na přípravu bylinkového másla si nasekáme bylinky nadrobno a vložíme do misky k máslu, které má pokojovou teplotu. Poté přidáme sůl, pepř a prolisovaný česnek. Bylinkové máslo promícháme a připravíme si jen podle svého uvážení. Jedna z variant je vložit do plastové uzavíratelné dózy, druhá varianta je vložit do potravinářské fólie a uválet si váleček, který dáme vychladit, anebo, pokud čekáme návštěvu, tak cukrářským sáčkem nastříkáme do mističek.

Další recepty Celý díl