Domácí kečup
2 kg rajčat (hodně uzrálých)
1 lžíce soli
150 g cukru
25 dkg neloupaných jablek
25 dkg cibule
125 ml octa
1 lžíce sladké papriky
1/2 lžíce pálivé papriky (pokud budou konzumovat kečup děti, tak vynecháme)
1/4 lžičky skořice
5 hřebíčků
5 kuliček nového koření
5 kuliček celého pepře
Rajčátka, jablíčka a cibuli nakrájíme na kolečka a dáme vařit s octem, solí a kořením na 1 a ½ hodiny.
Pak přidáme cukr a vaříme ještě bez pokličky asi 15 minut, prostě dokud kečup nezhoustne (neodpaří se přebytečná voda). Poté vyjmeme koření (je lepší si koření dát do čajového sítka) a vše rozmixujeme ponorným mixérem. Horký kečup plníme do sklenic a uzavřeme víčky. Pro lepší uchování kečup krátce sterilizujeme (při 80°C 15 minut). Pokud uchováte v lednici, nemusí se sterilizovat.
A na dotaz proč jsou v kečupu jablka? Jablka dodají Kečupu pektin (a ten nejen že působí jako přírodní pojivo, ale i redukuje množství cholesterolu v těle a upravuje střevní flóru), kečup je díky jablku hustější, pěkně zjemní chuť a ještě je zdravý. Z tohoto množství ingrediencí, jsem měla 6 malých sklenic kečupu.