Maso

Variace mini špízů s česnekovým dipem, chimichurri a bylinkovou majonézou

Na kuřecí maso

1 kg kuřecích stehenních řízků bez kosti
1 lžíce soli
1 menší lžička bílého pepře
2 lžičky mletého sušeného česneku
1 plná lžička sladké mleté papriky
1 plná lžička kurkumy
1 malá lžička cukru
2 lžíce rostlinného oleje

Na vepřové

1 kg vepřové krkovice
půl lžičky mletého bobkového listu
1 lžička mletého hořčičného semínka
1 lžíce soli
1 menší lžička mletého černého pepře
1 lžička mletého koriandru
1 malá lžička cukru

Na hovězí

1 kg vyzrálé hovězí (ideálně rib-eye)
1 menší lžíce soli
1 malá lžička čerstvě umletého černého pepře
půl lžičky cukru
2 lžíce rostlinného oleje

Postup u obou druhů masa je stejný, liší se jen koření. Veškeré ingredience mimo masa a oleje smíchejte v misce. Maso nakrájejte na kousky, za všech stran dobře posypte kořenící směsí a marinujte ideálně přes noc. Před grilováním maso potřete olejem a napíchejte na špízy, nebudete muset pak na grilu obracet kus po kusu.

Gril rozehřejte na vyšší teplotu a maso z obou stran zatáhněte. Poté maso dopékejte mimo přímý žár. Bude to trvat asi 10 minut.

Chorizo s rajčaty

2 kvalitní klobásy (ideálně chorizo)
hrst cherry rajčat
snítka rozmarýnu

Klobásu nakrájejte na plátky a střídavě napíchejte na špízy s rajčaty. Vše mírně osolte, opepřete, posypte nasekaným rozmarýnem, zakápněte olejem a nechte chvíli marinovat. Špízy pak při střední teplotě ugrilujte, dokud klobáska nebude křupavá.

Na česnekový dip

250 g zakysané smetany (30 %)
2 až 3 stroužky česneku
velká snítka pažitky
sůl a bílý pepř
citronová šťáva (dle chuti)

Česnek utřete s trochou soli na pastu, pažitku nasekejte najemno. Vše smíchejte se smetanou, dochuťte solí, pepřem a případně citronem. Dip nechte odležet alespoň 30 minut.

Chimichurri

několik stroužků česneku
1 menší cibule
1 červená paprika
Ají molido (nebo jiné jemnější chilli)
červený vinný ocet
1 rajče
1 malá lžíce sušeného oregana
1 bobkový list
asi 6 lžic rostlinného oleje
hrst listové petržele
sůl, pepř

V rendlíku rozehřejte olej, přidejte na kostičky nakrájenou papriku a cibuli, vše restujte, dokud cibule mírně nezesklovatí, přidejte česnek, bobkový list a pokračujte asi 2 minuty. Přidejte ají, na kostičky nakrájené rajče, oregano a trochu octa. Rendlík sundejte z vařiče, omáčku dochuťte solí, pepřem a nasekanou petrželkou. Nechte vše aspoň hodinu odležet.

Na majonézu

5 lžic majonézy
hrst bylinek (listová petržele, pažitky…)
citronová šťáva (dle chuti)
1 malá lžička medu
sůl, pepř

Majonézu promíchejte s nasekanými bylinkami, dochuťte medem, citronovou šťávou, solí a pepřem.

Na salát

šťávu zhruba z 1 citronu
3 až 4 lžíce olivového oleje
1 lžička tekutého medu
Balení rukoly
1 avokádo
250 g cherry rajčat
sůl, pepř

Smíchejte šťávu z citronu, olej a med. Rajčata překrájejte a šoupněte do misky, přidejte rukolu, hotový dresink, zamíchejte a dochuťte dle potřeby. Nakonec přidejte taky plátky avokáda. Salát promíchejte až těsně před servírováním.

Špízy podávejte se salátem a opečenou bagetkou.

Další recepty Celý díl