Jablečný koláč s karamelem

10 porcí
těsto
150 g másla
40 g žloutku
100 g cukru moučka
špetka soli
¼ vanilky
250 g hladké mouky
Veškeré ingredience krátce prošleháme a na závěr vmícháme hladkou mouku. Vypracujeme vláčné těsto které necháme nejlépe 4 hodiny odpočinout. Vyválíme na tloušťku cca 5–7 mm, vložíme do dortové formy nebo na plech vyložené pečícím papírem, probodáme vidličkou, přidáme jablka a přelijeme karamelem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 30 minut
náplň
1500 g jablek
300 g cukru
50 g másla
1× čajová lžička skořice
Cukr s troškou vody vložíme do hrnce a necháme pomalu rozpustit a následně zkaramelizovat do zlaté barvy. Přidáme máslo, skořici a na 3× oloupaná jablka krájená na malé kostky. Necháme chvilku probublat (jablka by měla zůstat polotvrdá), poté celou směs přecedíme a jablka vložíme do formy na připravené těsto. Cukrovou vodu z jablek svaříme do medové konzistence a nalijeme na jablka.