Sterilované kapie nebo papriky

Nutriční terapeutka Blanka Sekerová nám ukázala, jak nakládat rajčátka a papriky
1 kg dobře vyzrálé kapie nebo papriky
nálev: na 1 litr vody ¼ l octa
30 g soli
120 g cukru
žlutá hořčičná semínka
bobkový list
nové koření
100 ml olej
Z umytých kapií nebo paprik vyřízneme stopky s jádřinci, lžící odstraníme vnitřní žebra, kapie nebo papriky nakrájíme na půlky, čtvrtky nebo proužky.
Postupně je vkládáme do čistých nahřátých sklenic, kde je pevně pěchujeme.
Proložíme je opláchnutým kořením a případně plátky cibule, zalijeme lžičkou oleje, nálevem, uzavřeme víčky a sterilujeme: zahříváme je na teplotu 85 °C a při této teplotě sterilujeme sklenice o obsahu 0,7 až 0,9 litru 25 minut, o obsahu 0,5 litru 20 minut.
Po sterilaci sklenice vyjmeme a necháme vychlandout na plechu.
S olejem mají papriky trvanlivost asi 1 rok, bez oleje 2 i více let.