Salát Caesar
pro 4 osoby na večeři
1 ledový salát
1 římský salá
Saláty propereme a natrháme do mísy - dáme do síta a necháme odkapat.
8 filátek ančoviček
3 vařené žloutky
1 pol. lžíce olivového oleje
8 pol. lžic majonézy
1 pol. lžíce dijonské hořčice
2 stroužky česneku
2 pol. lžíce strouhaného parmazánu
1 pol. lžíce kudrnaté petrželky
sůl, pepř
mléko podle potřeby
Žloutky a ančovičky dáme do mísy a vidličkou rozmačkáme do pasty, přidáme olivový olej a metlou vyšleháme. Přidáme utřený česnek, sůl a drcený pepř. Přimícháme majonézu a hořčici, zašleháme a vmícháme strouhaný parmazán a nasekanou kudrnku. Podle hustoty dresinku přidáme mléko - dresink by měl být hustý, aby držel na listech a když ho naléváme lžící, měl by celistvě pomalu stékat asi jako med. Uschováme do lednice - v uzavřené nádobě vydrží i několik dní.
Před podáváním natrhané listy smícháme s dresinkem a upravíme na talíř - salát se podává s krutony nebo s tousty a kuřecím grilovaným masem nebo krevetkami.