Saláty

Bio Jarní zeleninový salát s fazolkami Adzuki a klíčky

Zdravé vaření s Dušanem Machalíkem - poradcem v projektu "bioškoly".

Čínské zelí, nebo Ledový salát 500 g
Rajčata červená 300 g
Okurka salátová 280 g
Ředkvičky asi 5 kusů
Jarní mladá cibulka ( zelená ) 2 kusy
Paprika červená ( kapie ) 200 g
Mrkev 1 kus ( stř.velikosti )
Fazole Adzuki (uvařené bez vody ) si 5 lžic (polévkové)
Olej Mandlový nebo (Olivový, Sezamový ) 2 lžíce
Sůl 1 špetka
Salátové koření 2 špetky
Klíčky (výhonky) Vojtěšky 2 lžíce
Slunečnicová semena ( naklíčená ) 3 lžíce
Mungo fazolky ( naklíčené ) 2 lžíce
Zakysaná smetana (nebo Jogurt ) 120 g
Třtinový cukr 2 lžičky
Citronová šťáva dle chuti dresinku
Čerstvé bylinky ( oregáno, tymián, bazalka )

1) Všechnu zeleninu si předem opláchneme, dle potřeby očistíme, ořízneme. Každou zeleninu si po té nejprve jednotlivě nakrájíme dle vaší představy a fantasie. Budete-li mít Ledový salát, je dobré jej natrhat na větší kousky.2) Doporučuji nakrájet : Rajčata – vetší kousky , Okurka – jemné plátky, Ředkvičky – plátky a půl měsíčky, Cibulka – na drobné kroužky, Paprika – tenké nudličky nebo drobné kostičky, Mrkev – na hrubém struhadle 3) Do velké, nejlépe skleněné mísy postupně vkládáme připravenou zeleninu a společně lehce promícháváme. 4) Do této zeleninové směsi v míse v průběhu míchání přidáme sůl, Salátové koření, Olej, Cukr a pár kapek Citronu. 5) Necháme pár minut rozležet, mezi tím si nakrájíme čerstvé bylinky, které zamícháme do zakysané smetany. Pokud bude smetana hustá můžete ji povolit lžící šťávy ze zeleniny. 6) Ve finální části do zeleniny dodáme zbytek surovin – Mungo, uvařené Adzuki, Slunečnicová semínka a klíčky Vojtěšky a lehce promícháme. 7) Poslední závěrečné zdobení bude na talíři, kde salát přelijeme lehce připraveným Dresinkem. Doporučuji k salátu podávat Celozrnný opečený toust.

Další recepty