Fenyklová polévka s creme fraiche a pomerančem
Vaříme s Darinou Sieglovou.
4 malé bulvy fenyklu s natí,
2 lžičky panenského olivového oleje
1/2 lžičky mletého koriandru
800 ml zeleninového vývaru, z kostky (bio)
100 ml suchého bílého vína
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce másla
sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
150 ml, asi 8 lžic čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
4 lžíce creme fraiche nebo zakysané smetany k podávání
nastrouhaná kůra z 1 biopomeranče na ozdobu
Fenykly očistěte, omyjte a nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké
plátky. Fenyklovou nať odložte stranou na ozdobu. V hrnci na
rozehřátém oleji opékejte asi 3 minuty plátky fenyklu, poprašte
koriandrem, osmahněte a zalijte citronovou šťávou, vínem a horkým
vývarem.
Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 10 – 15 minut doměkka. Stáhněte
z ohně a rozmixujte tyčovým mixérem.
Polévku opět zahřejte, zjemněte máslem a dochuťte solí, pepřem a
pomerančovou šťávou. Podávejte ozdobené lžící smetany, nastrouhanou
pomerančovou kůrou a fenyklovou natí.