Ryby a mořské plody

Pošírovaná treska se zeleninou

4 porce

treska ideálně hřbet nebo si naporcujeme filet 600–800 g
mrkev 100 g
petržel kořenová část 100 g
celer kořenová část 100 g
celer řapíkatý 100 g
bobkový list (ideální je čerstvý) 2 ks
hrubá nebo vločková mořská sůl
celý černý pepř 4 kuličky
voda (můžeme použít i vývar a přidat bílé víno) 1 l
čerstvý tymián
fenykl 100 g
baby římský salát 100 g
brambory 200 g
olivový olej
máslo na dochucení

Zeleninu očistíme a nakrájíme na slabé nudličky. Tresku naporcujeme na 4 stejné porce po cca 150 gramech. Do napařovacího hrnce dáme vodu (případně vývar), přidáme do něj čerstvý tymián, bobkový list, kuličky pepře, můžeme použít i odřezky ze zeleniny. Vývar si také můžeme vytvořit tím, že vložíme do vody odřezky z filetu tresky, pokud si sami porcujeme celý filet s kostmi (tzv. V řez). Dle chuti můžeme přidat bílé víno. Vše zavaříme. Nahoru přidáme napařovací část, vložíme na cca 3 minuty pokrájenou zeleninu a přiklopíme poklicí. Po 3 minutách přidáme osolenou tresku a pošírujeme společně se zeleninou ještě cca 8 minut.

Doplnění přílohy: Můžeme si povařit ve vodě malé konzumní brambory ve slupce, pro větší efekt můžeme polovinu brambor pak oloupat a krájíme podélně na měsíčky. Ochutíme solí, máslem a čerstvým tymiánem.

Na pánvi si můžeme také ogrilovat na olivovém oleji a čerstvém tymiánu fenykl a baby římský salát, obojí pokrájené podélně na plátky.

Další recepty Celý díl