Rychlé chlebové placky
příprava 15 minut, pečení 10 minut
pro 8 osob
250 g hladké mouky kvality 00
1 lžička rychlodroždí
1 lžíce olivového oleje + na pokapání
200 ml minerální vody
mořská sůl ve vločkách
čerstvý rozmarýn, nasekaný
semolina na podsypání (nemusí být)
Troubu předehřejte na 220 °C. Smíchejte mouku, droždí a půl lžičky soli. Přidejte olej a postupně přilévejte minerálku, než vznikne těsto. Čtyři až pět minut zpracovávejte na lehce pomoučněné ploše, až bude těsto pěkně pevné, pružné a hedvábné.
Bochník rozkrájejte na osm dílů a z každého vyválejte kolo o průměru kolem šestnácti centimetrů. Placky neskládejte na sebe, slepily by se!
Plechy posypte semolinou a položte na ně placky. Nechte je 5 minut stát. Pak je posypte rozmarýnem a solí a pokapejte olejem. Pečte je 8–10 minut, dokud nebudou zlaté a nafouklé.