Luštěniny a obiloviny

Červenočočkový dal s cizrnou

Pro 3–4 osoby

1 lžička římského kmínu
1 lžíce ghí (přepuštěného másla)
1 cibule, nakrájená na kostičky
asi 2cm kousek čerstvého zázvoru, nakrájený nadrobno
2 stroužky česneku, nakrájený nadrobno
1 červená chilli paprička, zbavená semen a nakrájená nadrobno
1 lžíce kurkumy
1 lžička mletého koriandru (semen)
1 lžička mleté sladké papriky
300 g rajčatové passaty
350 ml silného zeleninového vývaru
200 g červené čočky
400g konzerva cizrny, scezená a propláchnutá
1 citron, najemno nastrouhaná kůra (nemusí být) a šťáva
sůl
nasekaný čerstvý koriandr podle chuti k podávání
chlebové placky (nejlépe indický naan) k podávání

V rendlíku nasucho mírně opražte římský kmín, přidejte ghí (nebo olej), cibuli, zázvor, česnek a chilli papričku a za stálého míchání opékejte. Poprašte kurkumou, koriandrem a paprikou, pár vteřin opékejte, zalijte passatou a vývarem, vsypte červenou čočku. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte pod pokličkou asi 12–15 minut. Zhruba po 5 minutách přidejte cizrnu. Asi 2 minuty před koncem vaření přidejte citronovou kůru podle chuti.

Dolaďte solí a citronovou šťávou. Podle chuti ozdobte koriandrem. Podávejte s plackami.

Další recepty Celý díl