Ryby a mořské plody

Vánoční kapr s černou omáčkou po staročesku, žemlový mufin

Kapr 400 g
Kořenová zelenina 200 g (celer, mrkev, petržel)
Cibule 50 g
Divoké koření 2 g (bobkový list, černý pepř, nové koření)
Citronová kůra, sůl
Máslo 80 g
Perník na strouhání 100 g
Šípková marmeláda 50 g
Černé pivo 2 dl
Chléb na zahuštění 100 g
Mandle, rozinky, cukr, sůl, citronová šťáva
Toustový chléb 200 g
Vejce 3 ks
Sůl, muškátový květ mletý, mléko dle potřeby

Kapra filety vykostíme, okořeníme a necháme marinovat. Zeleninu opečeme, zalijeme pivem, vaříme cca 10 minut, přidáme marmeládu, perník, mandle, rozinky, osolíme, přidáme porce kapra a dusíme cca 8 minut. Před dovařením přidáme citronovou kůru. Podáváme s žemlovým knedlíkem. Toustový chléb pokrájíme na kostičky, opečeme, přidáme sůl a mletý květ, vyšlehaná vejce, popřípadě mléko, vše dobře promícháme tak, až jsme schopni udělat kuličku. Dáme do košíčku a pečeme v troubě na 160 °C cca 10 minut.

Další recepty Celý díl