Salát z čerstvého kadeřávku

Pokud se nechcete v nadcházejícím zimním období vzdát salátů, nemusíte. Ochutnejte salát z kadeřávku s teplou zálivkou a krutony. Použijte ostřejší dresing podobný jako při přípravě salátu caesar a pohrajte si i s krutony. Kombinace olivového oleje, česneku, ančoviček a kadeřávku je totiž neodolatelná!
pro 4 osoby
asi 10 větších listů tmavého kadeřávku Cavolo Nero nebo jiný mladý kadeřávek
2 větší plátky světlejšího chleba, nejlépe kváskového nebo malá ciabatta
půl středního šálku extra panenského olivového oleje a další 2 lžíce na krutony
1 lžička sušených chilli papriček
2 stroužky česneku, oloupané a rozdrcené
2 vejce, resp. jen žloutky
4 plátky ančoviček v oleji, okapané a najemno nakrájené a utřené do pasty
1 lžíce citrónové šťávy
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
parmazán
Nejdříve si předehřejeme troubu na 180 °C. Nakrájíme 2 větší plátky světlého chleba nebo ciabatty na větší kostky. V misce si připravíme olivový olej s chilli papričkami, krutony v oleji namočíme a promícháme, aby nasákly olejem. Na menší plech rozprostřeme papír na pečení, rozprostřeme na něj krutony a dáme do trouby asi na 7-10 minut opéct, v polovině pečení krutony obrátíme.
Mezitím omyjeme a osušíme kadeřávek, poté postupně trháme listy kadeřávku od stonku a dále natrháme na menší kousky, ale ne příliš malé. Vezmeme trochu hrubé soli a listy promasírujeme. Sůl částečně vysypeme, neboť ančovičky vše dosolí“, a listy přendáme do větší mísy.
Nyní si připravíme dresing. Nejdříve si uvaříme dvě celá vejce na hniličku. Do hlubší misky vlijeme půl šálku oleje a dáme do mikrovlné trouby na 1 minutu zahřát. Olej musí být teplý, nesmí se však vařit. Do zahřátého oleje přidáme oloupané a rozdrcené 2 stroužky česneku a najemno utřené ančovičky. Oloupeme vajíčka, vyndáme teplé žloutky a přidáme je do olivového oleje. Postupně kapeme citrónovou šťávu, zatímco vše šleháme do hladka. Ještě teplý dresing přidáme do mísy s kadeřávkem, promícháme a přidáme krutony. Podáváme ihned s parmezánovými hoblinami nebo nastrouhaným parmazánem a čerstvě namletým pepřem. Lahodná kombinace chutí vás překvapí!