Pečené koblihy

Připravujeme masopustní koblihy s Pavlínou Berzsiovou.
18ks
Těsto: 1 balíček instančního droždí (BIOREAL), 400 g špaldové mouky, 50 g ovocného cukru, 1 velká mrkev, 1 lžíce nastrouhané citronové kůry, na špičku lžičky semínek z vanilkového lusku, špetka soli, 2 žloutky, 200 ml mléka, 4 lžíce slunečnicového oleje
Olej na vymazání formy, 100 g medu na potření
1/ Droždí dobře promícháme s mokou a ovocným cukrem. Mrkev očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme k moučné směsi společně s kůrou, vanilkou, solí a žloutky. Pak přilijeme teplé mléko, olej a vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi 40 minut kynout.
2/ Po nakynutí znovu propracujeme a necháme kynout dalších 20 minut. Pak z těsta vyválíme tenké prameny, nakrájíme na kousky dlouhé 15 cm a stočíme do formy na malé savarinky. Formu předem vymažeme olejem.
3/ Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 18 minut. Po upečení vyklopíme na kovovou mřížku a potřeme mírně zahřátým medem. Med necháme do koblihů vsáknou a pak podáváme.