Různé

California maki

4 rolky po 8 ks

400 g sushi rýže
500 ml voda na rýži
50 ml rýžový ocet
40 g cukr
10 g sůl
2 ks řasa nori
50 g pražený sezam
125 g surimi /krabí tyčinky/
1/2 avokádo
1 ks okurka
1 ks citrón
japonská sojová omáčka
zázvor
wasabi

Rýži rychle a důkladně propereme, scedíme, zalijeme určeným množstvím vody a dáme vařit do hrnce na vaření rýže, nebo dusit do trouby.

Na sporáku si připravíme rozvar z octa, soli, cukru a půlky citronu a to tak, že mícháme na teple tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.

Omyjeme, očistíme a nakrájíme se zeleninu na proužky, stejně tak i surimi /krabí tyčinky/

Po uvaření rýže ji vyklopíme do vhodné nádoby, nalijeme hotový octový rozvar na rýži a mícháme a zároveň chladíme dokud nedosáhneme teploty těla. Důležité je zrnka oddělovat od sebe opatrně, s lehkostí, aby nám nevznikla kaše.

Rohožku obalíme potravinářskou folií. Položíme na ni 1/2 plátku nori a navrstvíme po celé ploše rýži. Na horním konci nám bude rýže přesahovat 1 cm, na dolním zase chybět. Posypeme sezamovým semínkem přeložíme rohožku a obrátíme naruby. Na nori položíme náplň (avokádo, okurka, surimi, případně majonézu nebo sýr - žervé). Pomocí rohožky zarolujeme, vytvarujeme a krájíme na 8 kousků.

Naaranžujeme na talíř, přidáme zázvor a v mističce smícháme sojovou omáčku s trochou wasabi.

Další recepty