Ovesné sušenky


30–32 sušenek
120 g jemných ovesných (bezlepkových) vloček
90 g mouky z ovesných (bezlepkových) vloček
120 g třtinového cukru
80 g sušených rozinek/brusinek
60 g másla/kokosového tuku
50 g vlašských ořechů – při intoleranci ořechů lze vynechat
50 g čokolády (na vaření, hořká)
10 g vanilkového pudinku z kukuřičného škrobu
4 PL rostlinného mléka/vody
2 ČL perníkového koření
½ ČL jedlé sody
špetka soli
Pokrájíme rozinky/brusinky a ořechy na menší kousky. Ručním mixérem vyšleháme v míse třtinový cukr se změklým máslem nebo kokosovým tukem. Přilijeme rostlinné mléko nebo vodu. Přidáme ostatní suroviny a vyhněteme těsto.
Na plech těsto dávkujeme po dvou čajových lžičkách a formujeme kuličky, které klademe kousek od sebe, protože sušenky během pečení nabydou a trochu se rozjedou.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 160–180 °C 10–15 minut.