Moučníky a cukroví

Čokoládové cookies

16 ks

150 g ovesné mouky (z bezlepkových ovesných vloček)
60 g pohankové mouky
120 g másla
100 g čokolády – hořké, mléčné, kombinace obou, záleží na chuti
70 g třtinového cukru
60 g javorového sirupu
9 g psyllia
1 PL kakaa
½ ČL sody
špetka soli

Ovesnou mouku si připravíme semletím ovesných bezlepkových vloček v mlýnku na kávu nebo v mixeru.

Pohankovou mouku si ideálně připravíme semletím pohanky kroupy v mlýnku na obilí nebo si ji koupíme (kupovaná bohužel mívá lehký chuťový „ocas“).

V kastrůlku si rozpustíme máslo. Čokoládu nakrájíme na menší kousky. Připravenou mouku promícháme se sodou, psylliem, třtinovým cukrem, solí a kakaem. Přilijeme rozpuštěné máslo a javorový sirup. Vše promícháme a necháme 15–20 minut odstát, aby se psyllium aktivovalo.

Vmícháme nakrájenou čokoládu.

Ze vzniklého těsta tvarujeme placičky v průměru cca 5 cm a výšce maximálně 0,5 cm. Klademe je na plech vyloženým papírem na pečení dále od sebe (placičky se trochu rozjedou). Pečeme okolo 15–20 minut při 175 °C.

Po upečení jsou sušeny velmi křehké. Abychom je mohli přendat z plechu do nádoby, musí být zcela vychladlé.

Další recepty Celý díl