Nepečený jablečný dezert


10–12 porcí
1 kg jablek
600 ml vody
5–8 lžic třtinového cukru
5 hřebíčků
1 skořice v celku
šťáva z ½ citrónu
2 balíčky vanilkového pudinku
1 velký balíček máslových sušenek nebo piškotů
pár kapek rumu (nemusí být)
2 kelímky zakysané smetany nebo bílého jogurtu
mletá skořice na posypání
Jablka oloupejte a nakrájejte na kousky (je jedno, jakého tvaru, protože je budete později mixovat). Přidejte cca 200 ml vody, citrónovou šťávu (aby jablka nezhnědla), cukr, skořici, hřebíček a povařte 10 minut.
Rozmixujte do hladkého pyré (toto pyré / dětskou přesnídávku lze koupit i v obchodě a tím si práci urychlíte).
Vanilkové pudinky rozmíchejte ve 400 ml studené vody, vlijte do rozmixovaného teplého jablečného pyré a povařte cca 5 minut, dokud směs nezhoustne.
Připravte si skleničky. Na dno vložte piškoty nebo rozdrcené sušenky. Zalijte třetinou jablečné směsi, pokryjte lžící smetany a ještě jednou zopakujte.
Dejte do lednice ztuhnout.
Něco navíc:
Tento recept je velice variabilní, takže využijte sezónní ovoce a udělejte dezert klidně z hrušek, švestek nebo meruněk – nebojte se i exotiky a připravte ho z manga nebo ananasu.
Aby byl dezert svěžejší, můžete do uvařené směsi zamíchat třeba lístky máty nebo meduňky.