Moučníky a cukroví

Petrželové créme brulée

100 g kořenové petržele
500 ml smetany
80 g cukru
9 žloutků
špetka soli

Petržel nakrájíme na drobné kostičky, lehce osolíme a pozvolna uvaříme do měkka ve smetaně. Rozmixujeme do hladka a propasírujeme přes sítko. Žloutky umícháme společně s cukrem do pěny a vmícháme do petrželové smetany. Směs nalijeme ze ¾ do zapékacích mističek, vložíme do vysokého pekáče s vodou a v této vodní lázni pečeme v předem vyhřáté troubě na 120 °C 60 minut. Po upečení necháme zchladnout a v lednici ztuhnout.

Jablečné puré

2 jablka
100 g cukru

Jablka zbavíme jadřinců, nakrájíme na kostky a společně s cukrem rozvaříme do hustého puré. Propasírujeme přes sítko.

Křehké petrželové pesto

60 g hladké mouky
60 g petrželového prachu
70 g másla
špetka soli
20 ml ledové vody

Máslo nakrájíme na drobné kostičky a společně s moukou, solí, prachem propracujeme do sypké drobenky. Přidáme vodu a znovu promícháme. Vytvoříme malý bochánek, který necháme 2 hodiny odpočinout v lednici. Poté rozválíme na tenký plát, přendáme na pečicí papír a pečeme v troubě na 160 °C 10 – 15 minut.

Sladké petrželové puré

6 menších petrželí
200 ml smetany
med

Petržel oloupeme a nakrájíme na drobné kostky. Společně s medem uvaříme do měkka a rozmixujeme do hladkého puré.

Další recepty Celý díl