Zeleninová jídla

Podzimní variace z kořenové petržele

2,5 kg očištěné kořenové petržele
6 g zauzené papriky
60 g mugi miso pasty (středně hnědá miso pasta)
300 ml syrovátky
700 ml zeleninového vývaru
100 g oloupané cibule
řepkový olej na pečení
sůl
pepř
50 g opražených slunečnicových semínek
10 g čerstvého tymiánu
čerstvé oregano na ozdobu
4 čajové lžičky nakládané hořčice (60 g)
petrželový prach

Troubu předehřejeme na 150 °C. Z očištěných petrželí si vybereme pouze ty menší, zhruba dvě třetiny celkové váhy a překrojíme na půl. Promícháme v míse s řepkovým olejem, solí, otrhanými lístky tymiánu a skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v rozehřáté troubě 40–45 minut.

Zbývající petržel nakrájíme na větší kostky a rozdělíme na dvě poloviny. V hlubším kastrůlku necháme na oleji zpěnit pokrájenou cibulku, přidáme první polovinu pokrájené petržele a orestujeme. Podlijeme syrovátkou, částí zeleninového vývaru, osolíme, opepříme a vaříme do měkka. Rozmixujeme tyčovým mixérem do krémové omáčky, která by měla mít jemně nakyslou chuť a trochu potlačit sladkost kořenové petržele.

Z druhé poloviny petržele si připravíme chuťově výrazné puré. Pokrájené kostky orestujeme na řepkovém oleji společně se zauzenou paprikou a pšeničnou miso pastou. Osolíme. Zalijeme vývarem, přiklopíme poklicí a dusíme doměkka. Až nám petržel změkne a většina vývaru bude odpařena, rozmixujeme do hladkého puré. Popřípadě dochutíme solí a pepřem.

Servírujeme na talíř a dozdobíme lístky čerstvého oregana, nakládanou hořčicí a praženými slunečnicovými semínky.

Další recepty Celý díl