Polévky
Petrželový krém
![](http://img.ceskatelevize.cz/ivysilani/indexes/photos/crop/222/222562220600112/940882.jpg?1666095945)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/1148499747/foto09/recepty/m_11955.jpg?1666122182)
8 větších petrželí
2 zelená jablka
1 střední cibulka
50 g másla
400 ml zeleninového vývaru
200 ml syrovátky
100 ml smetany
sůl
čerstvý pepř
2 větší petržele na chipsy
1 jablko na ozdobu
bylinkový olej
klíčky
V hrnci rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět pokrájenou cibulku, ke které přidáme na kostky pokrájenou petržel a jablko. Osolíme a opepříme. Zalijeme vývarem a syrovátkou a vše důkladně podusíme do měkka. Starší petržel bývá tvrdší. Rozmixujeme ve výkonném mixéru dohladka. Zjemníme smetanou, popřípadě máslem.
Jablko nakrájíme na drobné kostičky a ihned promícháme s olejem, aby nám nezhnědlo. Ze zbylé petržele na mandolíně nakrájíme tenké plátky, které osmažíme v horkém oleji.