Polévky

Polévka z rajčat a másla

1000 g sladších rajčat
sůl
pepř
hrst bazalky
200 g másla
klíčky na ozdobu
sušená rajčata na ozdobu

V menším hrnci rozehřejeme 1/5 másla. Přidáme pokrájená rajčata a lístky bazalky. Osolíme, opepříme. Lehce podlijeme vodou a podusíme zhruba 20 minut. Ještě horká rozvařená rajčata přesuneme do mixéru a společně s máslem vyšleháme do krémové konzistence. Přecedíme přes jemné sítko a necháme projít varem. Do hlubokého talíře servírujeme pomocí dávkovací lahvičky rajčatové pyré. Dozdobíme klíčky, sušenými rajčaty a zalijeme horkou polévkou.

Rajčatové pyré

250 g rajčat
140 g kvalitního dvojitého rajčatového protlaku
sůl
pepř
čerstvé bylinky (saturejka, oregano)
0,05 l řepkového panenského oleje

Do rendlíku dáme pár kapek oleje a na něm krátce orestujeme překrájená rajčata a bylinky. Osolíme, opepříme. Rajčata během chvíle pustí vodu. Zredukujeme do hustější konzistence. Vložíme do mixéru, společně s protlakem a olejem a vyšleháme do hladkého pyré. Necháme vychladit. Přendáme do zdobícího sáčku či dávkovací lahvičky.

Další recepty Celý díl