Moučníky a cukroví

Syrniky s jahodovou omáčkou

500 g tvarohu ve fólii
1 vejce
3 lžíce krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
cca 100 g jemné krupičky
špetka soli
hladká mouka na vyválení
1 lžíce másla
1 lžíce řepkového oleje

K podávání

340 g jahod, nakrájených na čtvrtky
50 g krupicového cukru (nebo podle chuti a sladkosti jahod)
1 lžička kukuřičného škrobu
1 lžička citronové šťávy
zakysaná smetana a moučkový cukr k podávání

Tvaroh svažte do pláténka a vymačkejte z něj maximum tekutiny. Pak překlopte do mísy, měl by mít mírně drobivou konzistenci. Rozklepněte do tvarohu vejce, přidejte oba cukry a přisypte menší část krupičky a sůl. Vařečkou těsto spojujte a krupičku přisypávejte postupně, až vznikne soudržné těsto. Z těsta vytvarujte vyšší placičky (cca 1–1,5 cm) o průměru 7 cm. Pro dokonale souměrné syrniky můžete těsto na podsypané pracovní ploše vyválet a vykrojit pomocí formičky. Pracovní plochu posypte troškou hladké mouky a každou placičku v ní zlehka vyválejte. Na pánvi rozehřejte máslo a olej a opékejte na něm syrniky z každé strany dozlatova. Odkládejte na papírovou utěrku, aby se se syrniků odsál přebytečný tuk.

Většinu nakrájených jahod vložte do rendlíku, část nechte stranou. Vsypte k jahodám cukr, rozmačkejte. Přidejte 2 lžíce vody a cca 7 minut vařte prudším varem, aby se odpařila voda. Pokud se objeví pěna, seberte ji. V misce promíchejte škrob s troškou omáčky, dobře rozmíchejte a vraťte do omáčky. Minutu povařte a míchejte, pak odstavte. Dochuťte citronovou šťávou. Do omáčky přidejte nakrájené zbylé jahody. Syrniky podávejte s jahodovou omáčkou a zakysanou smetanou, poprášené moučkovým cukrem.

Další recepty Celý díl