Polévky

Polévka z ředkvičkových listů a pečených ředkviček

2 svazky ředkviček včetně listů
100 g čerstvého špenátu
1 malá cibulka
60 g másla
2 větší brambory na zahuštění
čerstvý tymián
sůl
pepř
600 ml zeleninového vývaru
250 ml syrovátky
250 ml rostlinné smetany
olej na opečení

Ředkvičky zbavíme listů, opereme a nakrájíme na půlky či čtvrtky. Opečeme na pánvi s otrhanými lístky tymiánu. V samém závěru osolíme a opepříme.

Na másle zpěníme najemno pokrájenou cibulku, přidáme na kostičky pokrájené brambory a krátce orestujeme. Podlijeme syrovátkou a polovinou vývaru. Osolíme a opepříme. Podusíme zhruba 25 minut.

Ve zbylém vychladlém vývaru rozmixujeme očištěné ředkvičkové listy a špenát. Pokud máme již brambory měkké rozmixujeme polévku do hladka, zjemníme smetanou a přes sítko přelejeme rozmixované zelené listy, abychom v krému neměli hrubé části. Dle chutí dosolíme a opepříme a již jen krátce provaříme.

Do hlubokého talíře servírujeme opečené ředkvičky a přeléváme horkým krémem.

Další recepty Celý díl