Různé

Chleba z ošatky

500 g bezlepkové směsi NUTRIFREE Mix per Pane
450 ml vlažné vody (na psyllium a na xantanovou gumu)
2 lžíce psyllia Dr.Popov (osemení indického jitrocele – vodorozpustná vláknina
1 lžička jablečné vlákniny
50 ml vlažné vody
1 lžíce octa
4 lžíce oleje (dává se v polovině hnětení těsta)
½ lžičky xantanové gumy
2 lžičky soli
1 lžička cukru
1 lžíce chlebového koření nebo kmínu
20 g čerstvého droždí

Nejprve si připravíme kvásek – do misky nalijeme vlažnou vodu, rozdrobíme droždí a přidáme cukr.

Do druhé misky nalijeme 450 ml vlažné vody, do které přidáme psyllium (nebo jinou vodorozpustnou vlákninu) a půl lžičky xantanové gumy. Ponorným mixérem vymixujeme v hustou kašovitou hmotu a tím si ušetříme čas.

Do mísy s psylliem přidáme ostatní ingredience včetně kvásku. Elektrickým hnětačem vyhněteme hladké a jemné těsto, které necháme asi 50 minut odpočívat zakryté folií, poklopem nebo igelitem, aby neoschlo.

Po vykynutí těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál, překládáme těsto od okraje ke středu, pootočíme o 90 stupňů a překládáme, abychom z těsta vytlačili přebytečný vzduch.

Vzniklý bochník vložíme do pedigové ošatky (misky nebo cedníku), kterou si vysypeme moukou nebo kukuřičným škrobem. Necháme ještě 50 minut kynout pod čistou utěrkou, poklopem nebo igelitem, aby neoschlo.

Do ošatky vkládáme těsto pěknou stranou dolů, popřekládaná strana zůstává nahoře, aby těsto bylo po upečení krásně hladké. Do misky nebo cedníku to uděláme naopak: popřekládanou stranu dáme dolů (na plech budeme přenášet, nebudeme otáčet).

Troubu si rozpálíme na 250 °C s tím, že na dno trouby vložíme buď starý plech nebo pekáček na vodu. A troubu rozpálíme i s plechem na kterém budeme péct chleba. Až je trouba rozpálená, překlopíme bochník chleba z ošatky na rozpálený plech, postříkáme z rozprašovače slanou vodou a nařízneme žiletkou nebo nožem, aby nepopraskal, a vložíme do trouby na 10 minut. Zároveň s vkládáním chlebíku nalijeme na spodní pekáč nebo starý plech horkou vodu, aby v troubě vzniklo hodně páry.

Po 10 minutách pečení troubu vyvětráme, vyděláme spodní plech nebo pekáč s vodou, snížíme teplotu na 200 °C a dopékáme (asi 40 minut), dokud nebude kůrka růžová. Chleba je hotov, když zní na poklep dutě.

Chleba dáme vychladit na kovovou mřížku. Krájíme, až je vychladlý.

Další recepty Celý díl