Různé

Ajvar

na cca 200 ml

200 g lilku (1 menší kousek)
500 g červených kapií (5 kusů)
100 g cibule (1 velká)
30 g česneku (6 stroužků)
1 lžíce cukru (nebo jinak dle chuti)
1 lžička mleté papriky
2 lžičky soli
50 ml vody

Očištěnou zeleninu včetně slupek nakrájejte na kostky a dejte do hrnce či nádoby pomalého hrnce. Zasypte cukrem, solí a kořením, a podlijte malým množstvím vody. Zapněte přístroj či plotýnku a přiklopte poklicí. Vařte do změknutí – v pomalém hrnci to bude trvat přibližně 4 hodiny na stupeň low, na sporáku zhruba hodinu, ale v tomto případě je potřeba vaření průběžně kontrolovat a směs občas zamíchat.

Po dokončení vaření obsah hrnce rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Výsledná konzistence by měla být podobná jako například u kečupu. Pokud si přesto přejete hustější, nebo jste měli zeleninu příliš šťavnatou, můžete hrnec ještě znovu zapnout na vyšší stupeň vaření a s odkrytou poklicí ji zredukovat do požadované konzistence.

Ajvar je původně srbský pokrm, který se pro své různorodé použití stal oblíbeným po celém světě. Hodí se například jako doplněk k masu, můžete jím vylepšit chuť omáčky, mazat jej na chleba nebo do něj naložit sýr.

Tento ajvar je určený k přímé spotřebě, skladujte jej tedy v lednici a spotřebujte rychle. Pokud byste chtěli ajvar zavařovat, doporučuji přidat ocet a více soli, aby se lépe konzervoval.

Další recepty Celý díl