Různé

Domácí kečup

na cca 1,5 litru kečupu

2 kg rajčat
2 červené cibule
2 jablka
100 g (7 lžic) cukru
10 g (1 vrchovatá lžička) soli
1 vrchovatá lžička červené papriky
½ lžičky skořice
3 hřebíčky
5 kuliček nového koření
3 bobkové listy
100 ml octa (5% kyselosti)

Rajčata včetně slupek nakrájejte na čtvrtiny, cibuli na hrubé kostičky. Z jablek vykrájejte jádřince a také je nakrájejte na čtvrtiny či větší kostky, loupat je opět není potřeba. Vše nakrájené umístěte do hrnce a zasypte cukrem, solí a kořením. Nakonec nalijte ocet a přiklopte poklicí. Zapněte přístroj na nižší stupeň a vařte do změknutí – v pomalém hrnci cca 5 hodin, na sporáku postačí přibližně 1 hodina, ale směs průběžně míchejte a kontrolujte.

Po dokončení prvního vaření směs rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Pokud vaříte v pomalém hrnci, zvyšte teplotu na high. Mezi poklici a nádobu vložte vařečku, nebo zkrátka a jednoduše poklici částečně odklopte, aby z hrnce mohla unikat pára a kečup houstnul. Pokud vaříte na klasickém sporáku, dejte směs vařit bez poklice a průběžně kontrolujte. Takto redukujte, dokud nebudete s hustotou kečupu spokojeni (u pomalého hrnce počítejte přibližně s 8 hodinami na vyšší stupeň).

Hotový kečup můžete ještě přepasírovat přes síto, aby byl více hladký. Poté jej nalijte do sklenic a umístěte v lednici, pro delší uchovávání doporučuji jej zavařit.

Množství surovin je koncipováno tak, aby maximálně využilo obsah pomalého hrnce malé velikosti o obsahu 3,5 litru. Pokud vlastníte větší hrnec, množství použitých surovin si dle jeho velikosti můžete vynásobit, v tomto případě je ale možné, že redukování bude trvat o něco déle, než jak je uvedeno v časech receptu.

Další recepty Celý díl