Moučníky a cukroví

Novoroční karamely

Recept z knihy Láska prochází kuchyní – Uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek, autorka Denisa Bartošová

1000 g třtinového cukru
125 ml smetany na vaření
100 g másla
397 g slazeného zahuštěného mléka

Cukr nasypte do pětilitrového hrnce. Karamely při vaření dost nabudou. Dobře promíchejte se smetanou. Přidejte máslo nakrájené na menší kousky a kondenzované mléko. Hrnec postavte na sporák na střední plamen a začněte zahřívat. Za stálého pomalého míchání přiveďte směs k varu, mělo by to trvat nejvýš deset minut.

Pokud se při míchání objevují hnědé pruhy (karamel), zmírněte stupeň ohřevu. Jakmile se směs začne vařit, stáhněte plotýnku na minimum. Občas promíchejte, aby se směs nepřilepila ke dnu. Nelekejte se, když začne zlehka hnědnout. Budoucí karamely nechte vařit asi 20 minut. Poté naberte kousek hmoty na lžičku a ponořte ji do sklenice se studenou vodou. Když ji vytáhnete, měla by hmota vytvořit měkký, lepivý útvar a pomaloučku stékat ze lžičky.

Hrnec odstavte z plotny a začněte hmotu rychle míchat. Tím se tekuté karamely ochladí a začnou se utvářet krystaly. Míchejte do té doby, než ucítíte vařečku jemně drhnout o dno hrnce a hmota bude o něco méně tekutá. V tomto okamžiku rychle nalijte směs na připravený plech vyložený pečicím papírem a nechte zcela vychladnout. Nakrájejte na kostky o velikosti asi 4 x 2 cm.

Na balení:

hnědý pečicí papír
zlatou samolepicí fólii
tenkou hnědou saténovou stuhu

Nakrájené karamely zabalte každou zvlášť do obdélníku pečicího papíru, který bude zhruba odpovídat jejímu rozměru plus asi 4 cm navíc, balte jako klasické bonbony. Karamelu uprostřed přelepte proužkem zlaté samolepicí fólie a do středu zlatého proužku ještě navažte tenkou saténovou stužku.

Tip:

Zkuste přimíchat nasekané ořechy, pomerančovou kůru nebo čokoládu.

Další recepty