Smoothie – osvěžující nápoj nebo zdravá svačinka

29. 6. 2012Zdraví

V pátečním Sama doma nám výživový poradce Vladimír Drozd a barman Mirek Kalaš připravili zdravé občerstvení – koktejly smoothies. Smoothie je chlazený nápoj namíchaný z čerstvého ovoce nebo zeleniny. Některé smoothies nápoje mají konzistenci mléčného koktejlu, tedy jsou hustější než džusy. Jiné jsou 100% připraveny z čerstvého ovoce či zeleniny. Oproti džusům jsou tvořeny z rozmixované ovocné nebo zeleninové dřeně a neobsahují téměř vodu. Jsou zdravější než džusy, obsahují totiž větší podíl vitamínů, minerálu a antioxidantů, více vlákniny a jsou čistě přírodní bez konzervantů, barviv a chemických konzervantů. „Nejlepší na tom je, že si tyto výborné a zdravé smoothies koktejly můžeme připravit doma dle vlastní chuti, pomocí mixéru nebo odšťavovače,“ říká Vladimír Drozd. „Smoothies jsou natolik výživné, že si je můžeme připravit například místo odpolední svačinky.“ dodává Vladimír.

Vladimír s Mirkem nám připravili 4 smoothie koktejly. Ingredience najdete v sekci recepty. K výrobě koktejlů používali 5 základních ingrediencí: jahody, ananas, banán, hrozny a sirup z plodů goji.

Jahody jsou jednou ze základních ingrediencí pro smoothie, dají se dobře promíchat s většinou ovoce, jsou sladké a příjemně nápoj zabarví. Jahody obsahují z 87 % vodu. Jsou bohatým zdrojem vitamínů A, B, C, E a minerálních látek, zejména bóru, draslíku, fluoru, fosforu, hořčíku, kobaltu, síry a vápníku. Na ovoce obsahují jahody překvapivě mnoho vláknin, měkkých, lehce stravitelných a naopak velice málo přírodního cukru. Kromě jiného také obsahují organické kyseliny, které jahodám dodávají charakteristickou vůni a chuť. Plody jahod posilují metabolismus, pomáhají při léčbě chorob srdce a cév, při chudokrevnosti, dně, močových a žlučových kamenech. Mají protizánětlivý účinek, snižují také horečku a zmírňují nachlazení. V lidovém léčitelství se tradičně využívaly k pročištění zažívacího traktu a zlepšení látkové výměny.

Ananas obsahuje asi 90 % vody, hodně draslíku, vápníku a sodíku. Dále množství organických kyselin, hlavně kyselinu citronovou, maleinovou a tartarovou. Vedle této široké škály vitamínů a minerálů obsahuje také velké množství biotinu, který působí pozitivně na zdraví vlasů, nehtů a kůže. Nejznámější je asi enzym bromelin, který štěpí bílkoviny na aminokyseliny a tak působí příznivě na trávení, v kombinaci s biotinem, který podporuje fermentaci uhlohydrátů tak ulehčuje trávení a tím přispívá k úbytku váhy. Dále snižuje srážlivost krve, snižuje krevní tlak, působí protizánětlivě a uvolňuje svalstvo. Obsah kyselin působí na zažívání a také trochu močopudně.

Hroznové víno podporuje zdravé srdce tím, že brání shlukování krevních destiček a také snižuje krevní tlak. Kromě vitamínu B12 obsahuje všechny vitamíny skupiny B. Obsahuje také hroznový cukr, který má příznivý vliv na únavu, nervozitu a látkovou výměnu. Ve slupkách se dále nachází dostatek vlákniny.

Banány jsou zdrojem draslíku, který je nezbytný pro správnou funkci svalů a nervů a také napomáhá udržení normálního krevního tlaku a podporuje odvodňování. Jsou bohatým zdrojem vitamínu A, vitamínů skupiny B i vitamínu C. Zralé banány také obsahují velké množství přírodního cukru, který se rychle vstřebá do krevního oběhu a tím slouží jako rychlé doplnění energie.

Goji – tradiční asijská medicína si těchto plodů nesmírně váží. Údajně podporují dlouhověkost, sílu a sexuální apetit. Moderní studie poukazují na účinek látek těchto plodů na udržování a podporování harmonického růstu buněk, obnovování a opravování DNA. Z nutričního hlediska jsou tyto plody velmi cenným druhem ovoce. Obsahují osmnáct druhů aminokyselin, včetně devíti esenciálních aminokyselin (například isoleucin či tryptofan). Dále dvacet dva stopových prvků (vápník, hořčík, železo, zinek, měď, fosfor, selen, germanium). Také karotenoidy a vitaminy A, C, E, B1, B2, B6. Nesmíme zapomenout zdůraznit i protizánětlivý betasisterol (což je rostlinný sterol), který se využívá hlavně k snížení hladiny cholesterolu v krvi, při zvětšené prostatě a proti všem zánětům). Dále obsahuje skupinu lyceum polysacharidů, které odstraňují škodlivé volné radikály, čímž brání poškození buněk a stárnutí organismu. Góji nejsou příliš bohaté na ovocné cukry, proto jsou i ideálním výživovým doplňkem při redukci váhy.

Nebojte se experimentovat a míchejte dohromady všechno ovoce či zeleninu, co máte nejraději. Smoothie se dá jen těžko pokazit.

Zdravé a osvěžující míchané nápoje (1. část)

Zdravé a osvěžující míchané nápoje (1. část)