Goji neboli kustovnice čínská
24. 2. 2012Zdraví
V pátečním vysílání nám poradce pro zdravou výživu a cestovatel Vladimír Drozd přinesl do studia plody kustovnice čínské. Zatímco Evropané objevili bobule Goji teprve v posledních letech v Číně, odkud pocházejí, znají jejich účinky po staletí.
Plody kustovnice čínské jsou významné především velkým množstvím minerálů, vitamínů a antioxidantů. Poslední dobou jsou dostupné i v českých obchodech se zdravou výživou. Rostlina, jejíž plody jsou v Číně někdy označovány jako „rudé diamanty“, byla donedávna v Británii vysazována jako živý plot a nikdo se nezajímal. Dnes je součástí jídelníčků holywoodských hvězd.
Výživoví specialisté říkají, že Goji je nejhodnotnější ovoce na planetě. Bobule obsahují jedenáct minerálů, osmnáct aminokyselin, šest základních vitamínů, stopové prvky, polysacharidy, mastné kyseliny, karotenoidy, fenol, kyselinu linoleovou, antioxidanty a jiné. Vysoké množství posledně jmenovaných antioxidantů je důvodem, proč je dnes tak populární složkou zdravého jídelníčku.
V tradiční čínské medicíně jsou goji díky svému obsahu antioxidantů používány k léčení kardiovaskulárních a zánětlivých onemocnění, přičemž se neužívají jen samotné bobule, ale také výluhy z kořene nebo listů rostliny. Konzumace goji prý také pomáhá při poruchách zraku, jako je třeba zelený oční zákal nebo degenerace žluté skvrny. Dále je používáno k léčení onemocnění jater, sexuálních poruch a neplodnosti a jako prevence rakoviny.
Sušené plody goji, nápoje nebo třeba müsli tyčinky můžete koupit v prodejnách zdravé výživy nebo objednat na internetu.
