Chat

Cukrářka a porotkyně pořadu Peče celá země

Míša Landová

Záznam chatu z pátku 17. května

ANTI: „Jste nějak příbuzná s Danielem Landou?“

Míša Landová: „Ne, příbuzná s Danielem nejsem.“

Anna: „Máte nějakou přezdívku, máte nějaké přezdívky?“

Míša Landová: „Ano, přezdívá se mi Makronková královna :)“

ANTI: „Připravovala jste se nějak na tento chat?“

Míša Landová: „Na to se nedá připravit :)“

Anna: „Vaše oblíbená tovární značka auta, Vaše oblíbené tovární značky aut?“

Míša Landová: „Škoda.“

ANTI: „Jste věřící?“

Míša Landová: „Nejsem.“

ANTI: „Komu fandíte v ledním hokeji a komu v klasickém fotbale?“

Míša Landová: „Nejsem velký sportovní fanoušek, v hokeji samozřejmě fandím českému týmu.“

Renáta: „Hezký den paní Míšo,prosím o radu,pokud peču klasickou bublaninu s ovocem,je třeba mít suroviny pokojové teploty?“

Míša Landová: „Dobrý den, vždy záleží na druhu těsta (třeném, šlehané, lité), nicméně obvykle je to vhodnější.“

Radka: „Dobrý den,jaký zákusek z cukrárny máte nejraději?“

Míša Landová: „Radko, nejradši asi odpalované těsto, tedy žloutkový věneček nebo karamelový větrník.“

ANTI: „Jaké je současné české cukrářství ve srovnání s dobou před rokem 1989?“

Míša Landová: „Česká cukrařina se poslední roky hodně posunula, troufám si říct, že některé podniky jsou na světové úrovni. Bohužel některé zůstaly v době před rokem 1989.“

Lenka: „Hezký den,čím mohu nahradit rum pokud je v receptu u vánočky?Děkuji Vám za odpověď.“

Míša Landová: „Rum je možné zcela vynechat, vhodná alternativa k dispozici moc není.“

ANTIMONY: „Jak a proč jste se stala porotkyní pořadu Peče celá země?“

Míša Landová: „Oslovila mě Česká televize a roli porotkyně mi nabídla.“

Týna: „Dobrý den, moc Vám fandím! Objevila jsem Vás až díky Peče celá země a díky za to! Podrobné návody k pečení, včetně super tipů a rad. ❤️ Díky za vaši práci. Mám na Vás i dotaz, vždy když šlehání sníh do kremrolí, druhý den ze sněhu teče voda. Kde dělám chybu? Děkuji a přeji hezký den.“

Míša Landová: „Moc děkuji za podporu, velmi si toho vážím. Sníh do kremrolí je potřeba tepelně ošetřit, tedy buď šleháním nad parou nebo zalitím cukrovým rozvarem.“

dagmar: „Dobrý den, moc prosím, určitě mi poradíte recept na vynikající sušenky , které jsme ochutnali v Itálii. L´Antico Pasticcione u Říma v Tivoli. Paní říkala, že jsou zadělávané vínem. Moc Vás zdavím a děkuji!!! s úctou Dáša.“

Míša Landová: „Milá Dášo, asi Vás zklamu, ale recept na tyto sušenky nemám ...“

Klára: „Dobrý den,je lepší používat pečící papír,nebo formu vymazat a vysypat moukou? A když,tak čím vymazávat a jakou moukou vysypat? Moc děkuji!“

Míša Landová: „Na rovné plechy je určitě jednodušší použít papír na pečení. Tvarované formy jako bábovka či chlebíček je lepší vymazat máslem vysypat hrubou moukou. Případně můžete použít tzv. odlučovací olej, kterým stačí forma jen vystříkat.“

ANTIMONY: „Jaká jste porotkyně pořadu Peče celá země?“

Míša Landová: „Spravedlivá.“

ANTI: „Jaký je pořad Peče celá země?“

Míša Landová: „Je to velmi příjemný pořad, který spojuje celé rodiny.“

ANTI: „Jak a proč jste se stala cukrářkou?“

Míša Landová: „K cukrařině jsem se dostala až v dospělosti, kdy se koníček změnil v profesi.“

ANTI: „Co vy a charita?“

Míša Landová: „Snažím se pomáhat lidem v mém blízkém okolí, tak aby mi to dávalo smysl.“

ANTIMONY: „Co si myslíte o veganském cukrářství?“

Míša Landová: „Já sama jsem zastáncem klasické cukrařiny, ale může to být skvělou volbou pro ty, kteří mají nějaké potravinové alergie či omezení.“

ANTIMONY: „Jaké to je být cukrářkou?“

Míša Landová: „Je to krásné, ale náročné povolání a je potřeba ho dělat s láskou.“

ANTI: „Co si myslíte o pořadu Sama doma?“

Míša Landová: „Pořad plný zajímavých informací a důležitých témat.“

ANTI: „Co si myslíte o negativních dopadech cukrářství - nadváha, poničené zuby?“

Míša Landová: „Myslím, že nadváha a poničené zuby jsou následkem spíše nezdravého životního stylu, než cukrářství.“

ANTICYKLON: „Je cukrářství vlastně umění?“

Míša Landová: „Ano, svým způsobem určitě.“

ANTIMONY: „Je v ČR dostatek cukrářů a cukrářek?“

Míša Landová: „Řekla bych, že je to stejný problém jako v jiných oborech, řemeslo nechce moc lidí dělat a tak jich je pořád nedostatek.“

Petra: „Dobry den, Míšo, děkuji za váš uzasny web Víkendové pečení. Několik receptů patří mezi naše stálice. Chtěla jsem se zeptat, pravidelne peču vás cheesecake s ovocem. Je to starší recept na vašem webu. Chtěla bych se zeptat, jak byste upravila u tohoto receptu čas a teplotu peceni, když byste využívala parní trouby, resp. pečení v páře. Moc děkuji a ať se daří.“

Míša Landová: „Petro, moc děkuji za důvěru v mé recepty. Na blogu mám článek, jak péct cheesecake ve vodní lázni, mohlo by to být podobné jako v parní troubě, tak koukněte :)“

Věra: „Dobrý den paní Míšo. Dotaz k Panna cottě. Dala jste smetanu a jogurt nebo zakysanou smetanu. Kvůli barvě, plánuji na dort panna cottu růžovou, lze část jogurtu nebo zakysanky nahradit třeba malinovým pyrém? Děkuji. Krásný den. Věra“

Míša Landová: „Ano, můžete část smetany nahradit i ovocným pyré.“

Dana: „Dobrý den Míšo. Děkuji za recepty, které zveřejňujete na Vašem blogu. Můj nejoblíbenější je Red Velvet a dýňovy dort s karamelem mimo jiné. Co se mně nedaří,tak je odpalované těsto. V troubě vše vypadá dobře,ale pár minut po vytažení korpusy klesnou a nejsou nadýchané. Je to tím,že nejsou věnečky dopečené? Popřípadě bych se chtěla zeptat jestli je možné věnečky v troubě přesušit?“

Míša Landová: „Dano, děkuji. Pokud korpusy klesnou po vytažení z trouby, jsou pravděpodobně nedopečené. Zkuste péct o pár minut déle, nebojte se tmavšího odstínu, až budou na dotek pevné.“

Linda: „Dobrý den, jaký je pro Vás ten nejzákladnější recept na korpus ? Peču si denně domácí vafle a nevím proč když je peču u mamky je mám jiné. Co myslíte. Dělám je vždy stejně. Děkuji. L.“

Míša Landová: „Dělám klasický piškotový korpus, vejce šlehaná odděleně, cukr, mouka a olej. Ano, jeden recept pečený třeba v jiné troubě něco dělaný z jiných surovin může být ve výsledku nepatrně odlišný.“

Veronika: „Dobrý den, paní Landová. Delavam velmi často Tiramisu, ale někdy se mi stane, že mi krém velmi zřídne. Sleham žloutky s cukrem a pak velmi pomalu ručně přidávám mascarpone, nakonec sníh. Nevíte kde může být chyba? Děkuji za odpověď Veronika Polanská“

Míša Landová: „Na vině by mohl být druh mascarpone, některá jsou řidší. Případně i málo vyšlehaný sníh...“

Kristýna: „Jaký krem zvolit na obmazani dortu (kakaový piskot, tvarohový krem), když ho chci po bocich dekorovat ozdobami z fondanu? Děkuji a přeji hezký den.“

Míša Landová: „Ideálně nějakým krémem s větším podílem másla, aby to ozdoby vydržely.“

Dana: „Dobrý den paní Landová, mám dotaz ohledně pečení bábovek. Přibližně 30 let nebyl problém. Posledních asi 10 let neupeču bábovku, aby nebyla sražená buď celá nebo brousek dole. Vyzkoušela jsem všechny rady, dát do horké trouby, dát do studené, horkovzduch, normální pečení. Šlehat rychle, pomalu. Bábovku miluju a peču každý týden, někdy jde rovnou do koše. Už si nevím rady, čím to může být. V troubě vypadá dobře, vyndám ji na síto a za chvíli se začne různě propadávat. Možná nějaká přehlédnutá maličkost, ale tolik bych zase chtěla upéct bábovku, jako třeba Vy. Moc děkuji za odpověď.“

Míša Landová: „Něco musí být jinak, kdy se tolik let bábovka dařila a nyní ne. Nepíšete, zda pořád stejný recept, stejná forma ... na vině mohou být třeba suroviny, jejich horší kvalita apod. Těžko takto na dálku soudit ..“

Klára: „Dobrý den, paní Landová,chci se zeptat,když chci zkusit cheescake,mám tam dávat plátkovou želatinu do té bílé hmoty a pak ještě péct?Nebo to stačí jen dát do lednice ?Díky moc“

Míša Landová: „Želatina se dává pouze do nepečeného cheescake, který se jen chladí v lednici.“

Marketa: „Dobry den Miso, nemam otazku, ale jen Vam chci moc podekovat za inspiraci-byt nejsem uplne velky cukrar, ale podle Vas to jde jedna radost-vzdy neco noveho vytvorim a diky i za Vas instagram plny skvelych napadu. Preji hezky den Marketa“

Míša Landová: „Markéto, moc děkuji.“

Olga: „Dobrý den paní Landová, máte oblíbený recept na dortový korpus? Dětem, dále upravovat s ovocem, agarem, promazání.... Díky Olga“

Míša Landová: „Ano, klasický piškotový, recept najdete na mém blogu.“

Monika: „Dobrý den, chci se zeptat jaký je Váš názor na cenu vetrniku,stojí už 90 korun.Myslim,že je to opravdu přehnané Co Vy na to?Díky“

Míša Landová: „Nemohu hodnotit cenu, když větrník nevidím ani neochutnám. Nicméně cena se mi nezdá vysoká, je potřeba si uvědomit, že ceny surovin se za poslední dobu několikanásobně zvedly. A cenu zákusku netvoří jen suroviny, ale také práce cukráře, náklady na provoz, daně a v neposlední řadě i zisk.“

Jarmila: „Paní Landová, moc Vám děkuji za Vaše recepty. Nikdy jsem neuměla pařižskou šlehačku.Po Vašich radách byla skvělá. Také jsem se poprvé naučila polévat dort čokoládou i na bocích. Moc děkuji.“

Míša Landová: „Jarmilo, moc děkuji.“

Milena: „Zdravím Vás, máte nějakou radu jak udělat karamelovou polevu na vetrnik?Chci se do ní pustit,tak abych to zvládla. DĚKUJI“

Míša Landová: „Doporučuji podívat se po konkrétním receptu, nedá se to vypsat takto v chatu.“

Andrea: „Dobrý den,Míšo ,prosím vás, peču už hodně let...,ale kynuté buchty ta dokonalost a znalost úplně není. Pekla js vždy s babičkou, pak s maminkou,ale můj přítel má vždy výhrady, s chutí, málo soli.. Atd. Můžu vás poprosit o zaručený recept na buchty a vdolky? Dekuji předem.“

Míša Landová: „Recept na buchty i kynuté koláče najdete na mém blogu, určitě zkuste, jsou ověřené. Pokud jde o sůl, je ideální odvažovat přesně podle množství mouky.“

Vlastimil: „Prosím, můžete napsat název vaší knížky receptů, rád bych jednoduchých.Předem děkuji.“

Míša Landová: „Mám dvě knížky Víkendové pečení a Když peču. Obě jsou k prodeji pouze na mém blogu www.vikendovepeceni.cz, kde je i spousta volně dostupných receptů.“

Hedvika: „Dobrý den, objevila jsem vaše stránky náhodou a zkoušela jsem borůvkový koláč, který byl luxusní, jednoduchý, takže budu zkoušet dál a moc zdravim.Děkuju Bortelová“

Míša Landová: „Děkuji.“

Lída: „Dobrý den, Moc rádi máme kefírové řezy.Často se mně stává, že když dělám krém - kefír s Herou se mně skoro vždycky zdrcne. Mám obojí vyndané z ledničky a pokojové teploty , ale vyjímečně je to v pořádku. Co dělám špatně?“

Míša Landová: „Kefír máte zřejmě pořád studenější, než tuk, proto se to zdrcne.“

Jana: „Zdravím Vás Míšo :-) . Děkuji za to, že jste :-) Hltám Vaše recepty a peču nejen podle Vašich knížek, ale i blogu. Budete prosím letos v říjnu v Olomouci na Cukrářském šampionátu?“

Míša Landová: „Jano, moc děkuji. Ano, i letos budu na podzim v Olomouci.“

Hana: „Dobrý den,peču mnoho let, jsem už starší a ráda a bez problémů používám na kypření těsta jedlou sodu místo prášku do pečení s fosfáty, nechci chemii. Jaký je v tom ve výsledku rozdíl a proč se více neuvádí v receptech soda na kypření?Děkuji za odpověď Polívková“

Míša Landová: „Prášek do pečiva a jedlá soda jsou dvě odlišná kypřidla a nelze je zaměňovat ve stejném poměru. Jedlé sody se dává obvykle třikrát méně než prášku.“

Hanka Janovská: „Kynuté těsto už jsem pekla jako mladé děvče. Mám skvělý recept od mé maminky, těsto kyne před očima. Celá moje rodina mé kynute buchty i koláče miluje, hlavně makové.Peču velice ráda už od mládí .Chci se zeptat, děláte také kurzy cukrářských výrobků?Chtěla bych s mojí dcerou nějaký kurz navštívit. Děkuji za odpověď.“

Míša Landová: „Ano, dělám cukrářské kurzy, nabídku najdete na mém blogu.“

Jana: „Dobrý den, Míšo, chci se zeptat jestli máte nějaký recept na sušenku, kterýáje podobná sušence Lině od Sedity ? Děkuji. J.“

Míša Landová: „To bohužel nemám.“

Jana Nováková: „Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Třicet pět let jednou za rok peču pařížské rohlíčky, naše nejoblíbenější vánoční cukroví. Vloni jsem na pařížský krém poprvé použila bezlaktózovou šlehačku (31%) a bezlaktózové máslo (84%). Na první pohled ani chuťově nebyl patrný žádný rozdíl, ale když jsem měla nazdobenou ca 1/3 (peču jich kolem 150 ks), zjistila jsem, že krém na rohlíčkách v chladničce povoluje. Po nazdobění čokoládou to nikdo nepoznal, ale přece jen bych ráda věděla, jestli za tímto nezdarem mohly být bezlaktózové suroviny, nabo to byla moje chyba. Děkuji a přeji hezký den.“

Míša Landová: „Nemám zkušenost s výrobky bez laktózy, ale je pravděpodobné, že se budou chovat trochu jinak.“

Petra: „Dobrý den p.Míso chtěla bych se zeptat,jakým krémem je nejlepší dělat obmaz na dvoupatrový dort.“

Míša Landová: „Doporučila bych sněhový máslový.“