Chat

Josef Maršálek
Knihy i pečení
Záznam chatu z pátku 20. ledna 2023
SOM: „Vyrábíte i cukroví dietní?“
Josef Maršálek: „dietní cukroví je iluze. Život má být v rovnováze a sladké je pouze jeho součástí.“
DEND: „Co cukroví bez cukru, co vy na to?“
Josef Maršálek: „Ano, jsou cukráři, kteří se disciplinou DIA pečení zabývají. Receptury jsou zcela rozdílné k těm klasickým, konvenčním.“
DISM: „Co říkáte na veganské cukroví?“
Josef Maršálek: „Opět se jedná o specifickou disciplinu, které se věnují jiní kolegové. Rád ochutnávám. Měl jsem kousky chutí exkluzivní a i takové, které se nedaly pozřít. Jako při klasickém pečení.“
Pavla: „Dobrý den, jaký recept z vašich kuchařek je pro vás ten TOP?“
Josef Maršálek: „Dobrý den. Vánočka, croissanty, koblihy z mé poslední knihy Kynuté a indiány či špičky z ruby čokolády z Moderní české cukrařiny.“
Hanka: „Zdravím, obdiv Vám, jak jednoduše smícháte a je hotovo. Prosím Vás, jak se pozná přešlehaný sníh? Proč se mi sníh nenašlehá, když dám bílek, cukr krystal a šlehám a nic? Děkuji Vám“
Josef Maršálek: „Děkuji. Jste zlatá. Nehledejte v pečení to, co tam není. Bez stresu a v klidu, s rozvahou. dílo se podaří. pokud se bílek nešlehá, je znečištěný. cukr raději přidávejte postupně a použijte krupicový. sníh nesnáší mastnotu.“
Marie: „Dobrý den, máte nějakou vzpomínku na chuť která vás okouzlila na dovolené. Mě se vždy vybaví třeba paela na prví dovolené ve Španělsku.“
Josef Maršálek: „Dobrý den. Sachr dort ve Vídni v hotelu Sacher kolem pulnoci. Dort nebyl nic moc, ale atmosféra byla skvělá.“
Renáta: „Dobrý den pane Maršálku! Nemám dotaz,jen Vám chci napsat,že jsem Vás viděla v Prostor X ! Rozhovor byl velice fajn a upřímný! Ať se Vám všechno daří!“
Josef Maršálek: „Jste všichni zlatí. Moc děkuju.“
Gábi Němčáková - Smolíková: „Ahoj, jak se dneska máš? Moc zdravíme i Peťu. Jsi náš miláček a když Tě vidím, hned mám prima den. Pá, Gábi S.“
Josef Maršálek: „Ahoj děcka! Mám Vás rád!“
Zdeňka Zemanová: „Zdravím,nemám dotaz ,ale moc ráda vás vždycky vidím ,jak jste v pohodě .Jste moc prima člověk.Jsem vaše fanynka, děkuji.“
Josef Maršálek: „Moc děkuju.“
Kamila: „Dobrý den, co by jste prosím poradil co zdravého upéct pro studenty, kteří mají období zkoušek, příjimaček apod., jaký doporučujete recept, co by měl hlavně obsahovat na zdravé fungování a podpoření mozku, jaké je vhodné sladidlo a mouka? Mnohokrát děkuji Kamila“
Josef Maršálek: „4okoladové brownies a hodně čokolády a oříšků.“
Petra: „Loňské Vánoce jsme s mamkou vyzkoušely podle Vás linecké a musíme říct, že je výborné.“
Josef Maršálek: „Děkuju!“
Marie Schneider: „Hezký den, Josefe, má odpověď: Ráda peču CHLEBA, v obchodě již nekupuji. A také staré, osvědčené recepty, ale ráda zkouším i nové. Ráda Vás sleduji! Zdraví MARIE“
Josef Maršálek: „Děkuju!“
Veronika: „Dobrý den, já jsem Vám chtěla poděkovat za úžasný recept na vánočku, kterou jsem pekla na Vánoce, už jsem jich pár vyzkoušela, ale po téhle už žádnou jinou!“
Josef Maršálek: „Jste zlatí.“
Renáta: „Hezký den,prosím jaké droždí preferujete? Sušené,nebo čerstvé? Díky!“
Josef Maršálek: „Čerstvé. je to luxusní ingredience.“
Veronika: „Dobrý den, já jsem Vám chtěla poděkovat za úžasný recept na vánočku, kterou jsem pekla na Vánoce, už jsem jich pár vyzkoušela, ale po téhle už žádnou jinou!“
Josef Maršálek: „Děkuju!“
Martina: „Dobrý den, plánujete zase nějaký pořad o pečení? Ten pro děti jsme doma sledovali pravidelně a vždy když něco pečete v Klucich v akci, tak to obdivujeme.“
Josef Maršálek: „Máme natočeny dva díly Kluci v akci s Ondrou Slaninou a 20 dílů Buchet po ránu s Terezkou Bebarovou.“
Růža: „Dobrý den, Když vyfotíte do knihy Vaše krásné buchty , jsou potom jedlé nebo je něčím načančáte , aby byly fotogenické a pak se nemůžou jíst ? Děkuji“
Josef Maršálek: „100 procent je jedlé a absolutně odpovídá receptu.“
Lucka: „Dobrý den Bude třetí série Peče celá země? Případně kdy se bude vysílat. Jen mě mrzí že není vůbec slyšet o vítězce druhé řady. V TV vídám Markétu, myslím si že je to trochu škoda že není slyšet o vítězce.“
Josef Maršálek: „Zdravím. Natáčíme v květnu a červnu. Martina je aktivní na instagramu a čeká rodinu :)“
Drahunka: „Dobrý den pane Maršálku, Vaši cukrařinu moc obdivuji a také Vám moc fandím. Jste úžasný. Mám dotaz zda už dostanu koupit Vaší poslední knihu. Přeji Vám krásné a úspěšné dny. Se srdečným pozdravem Drahunka Osičková“
Josef Maršálek: „Zdravím a moc děkuju! Je na www.marsalkovo.cz“
Eliškapobo: „Srdečně vás zdravím , mám vás strašně ráda i s vašimi recepty , ráda se dívám jak pečete ,sladké totiž miluji . Mám jediný problém , zvýšený cholesterol , ale i přesto si dám zákusek který upeču , někdy i podle vašeho receptu. Přeji vám spoustu úspěchů a hodně zdravička . Ela“
Josef Maršálek: „Jste moc zlatá. držím pěsti a pevné zdraví!“
Naďa: „Dobrý den, pane Maršálku, moc Vás obdivuji, jak umíte kouzlit v kuchyni. Chci se zeptat, jaký Vy máte nejraději koláč, z jakého těsta, aby byl vláčnej a neměl tolik těsta, jestli třeba do těsta ještě něco přimícháváte, třeba tvaroh. Děkuji“
Josef Maršálek: „Tak třeba jihočeský borůvkový koláč. Krásný den!“
Marie: „Dobrý den hned zadělám kynuté těsto na makový závin s domácími povidly z Moravy. Děkuji za všechno co děláte.Marie.“
Josef Maršálek: „Já děkuji Vám. Díky Vám má moje práce smysl.“
Iva: „Dobrý den, stane se Vám někdy, že se Vám výrobek nepovede i když , už jste ho pekl?“
Josef Maršálek: „haha. Vyjimečně. A kdyžtak: takhle přesně by to mělo být.“
Jindra: „Dobrý den jaký máte zájmy Jindra od Olomouce“
Josef Maršálek: „rodina, cestování, kulturu, zahradničení a život sám.“
Jana: „Zdravím Vás Josefe! Chci se zeptat, budete letos opět moderovat Cukrářský šampionát v Olomouci? A ví se už datum letošního šampionátu? Loni jsem měla tu čest Vás tam o oba dva dny vidět naživo spolu s dalším i "cukrářskými celebritami" a Terezkou Bebarovou, kde jste měli autogramiádu knihy a žiju z toho dodnes :-) . Děkuji.“
Josef Maršálek: „Dobrý den. Ještě nevím datum, ale uděláme pro to maximum :)“
Tereza: „Dobrý den, vždycky když peču vánočku, tak se mi pokaždé při pečení "rozjede", vůbec nevím proč. Chuťově je vždy výborná, jen vždycky "spadne" na jednu stranu, nevíte čím by to mohlo být? Děkuji za odpověď :)“
Josef Maršálek: „Zdravím. Málo vypracované těsto a možná i překynutá.“
Petra: „Dobrý den pane Maršálku, jsme s mým desetiletým synem vaši velcí fanoušci. Vaše pořady nás inspirují. V současné době vede Vaše vánočka, děláme jí i mimo Vánoce, letos už také byla..... Moc rádi Vás vždy vidíme, hned máme lepší náladu a chuť na něco sladkého“
Josef Maršálek: „Vy jste zlatí. Děkuju!“
Hanka: „Prosím Vás, jak se ovládáte, já když mám pekáč buchet je můj a celý ho dokážu sníst. A to nemohu, tloustnu rychle. A jak Vy? Moc bych si přála ochutnat Vaše kynuté buchty. Mějte se hezky“
Josef Maršálek: „Těžko :)“
Žaneta: „Dobrý den, kdy bude nejaka další krásná kniha? Děkuji za odpověď“
Josef Maršálek: „Na podzim a poté pokračování knihy Čas na pečení s Terezkou Bebarovou.“
Jiřka Dostálová: „Pane Maršálek moc se těším že zase bude Peče celá země a bude? Moc vám přeji hodně zdravíčka a štěstíčka jste cukrář na jedničku a přijde mě že jste skromný a máte rád babičky což už jsem.“
Josef Maršálek: „Zdravím. Bude, v televizi příští rok:)“
Ludmila š: „Ahoj Pepíno moc zdravím a jak bylo v Indii před Vánoci? A co nového u Vás doma? Posílám objetí.“
Josef Maršálek: „Ahoj lásko! Nádherně a moc se na Vás těším!“
Pavla: „Prozradíte něco víc o vaší další kuchařce?“
Josef Maršálek: „50 receptů, 600 fotografií, 400 stran, 2,2kg, je obrovská, krásná a funkční, což je podtatné“
Žabza: „Dobrý den, jsem přihlášena na jeden z vašich kurzu v Gourmet Academy. Peču a cukrařím pro zábavu ve volném čase. Mam ale obavy, že když nejsem cukrář z povolání, že bude kurz náročný a budu tam plavat. Nebo jsou moje obavy zbytečné? :-D Pro jak zkušené cukráře jsou kurzy určeny? Jinak se na kurz moc těším. Děkuji“
Josef Maršálek: „Kurzy jsou pro všechny, ničeho se nebojte a těšte se. Jako my na Vás.“
Libuše: „Prosím moc o odpověď. Dnes zrovna již po několikáté peču čokoládový dort podle Peče celá země( asi). je vynikající , ale pokaždé se mi strašně nafoukne a popraská nahoře. Co dělám špatně ? Je to ten s majonézou. Peču ho asi 50 minut , Protože 35 podle receptu je neupečený. Moc děkuji.“
Josef Maršálek: „Dejte ho do spodní části trouby, povrch postřikejte vodou, pečte pomalu na 160st a je to. Čas je v každé troubě jiný.“
Eliška: „Vaše kniha kynuté je opravdu luxusní. Jste úžasný vypravěč a myslím, že díky Vám spousta lidí odhodí ostych a konečně se do kynutého pustí. Měla jsem tu možnost ochutnat vaší kynutou bábovku na kurzu mohu se zeptat, byla z luxusního brioškového těsta?? Přeji hodně spokojených zákazníků, kreativity a lidi, kteří si vaší práce váží.“
Josef Maršálek: „Je v knize pod Kugelhpopf, a děkuju moc! a vloudil se tam šotek, chybí v receptu 20g droždí.“
Marta: „Dobrý den, pane Maršálku. Prosím můžete mně říct, co je pravdy na tom, že v Americe neznají a nemají klasický tvaroh? Děkuji“
Josef Maršálek: „Je to pravda. ten patří sem, do střední Evropy.“
Lenka: „Dobrý den, chtěla bych vám moc poděkovat za vaše pečení, úsměv a přístup k životu, jste neuvěřitelně pozitivní. Moc ráda vás sleduji a peču podle vašich receptů. Mějte se krásně a hodně úspěchů ♥️“
Josef Maršálek: „Děkuji i Vám.“
Janka: „Dobrý den pane Maršálku,je radost Vas vidět a poslouchat, s jakou láskou a nadšením hovoříte o cukrarine.Jste úžasný a děkuji též za vaše knihy. A ještě poslední postřeh, krásně vždy hovoříte o svých babickach ,vážím si Vas a děkuji za to, co děláte“
Josef Maršálek: „Děkuju!“
Jana: „Dobrý den,koho budete volit za prezidenta?“
Josef Maršálek: „Toho, kterému věřím, že spojí náš rozdělený národ.“
Barunka: „Dobrý den, jsem vaším velkým fanouškem, měla bych dotaz na to jak správně upéct pusinky, vnoučata je milují a já je mám buď lepkavé nebo růžové. Děkuji za radu. Hezky den.“
Josef Maršálek: „Péct na 100st a horkovzduch. Bílky a cukr jedna ku jedné.“
Hanka: „Jaký máte názor na výrobu kynutého těsta v domácí pekárně? Děkuji“
Josef Maršálek: „Nemám zkušenosti, nedokážu posoudit.“
Rebeca R.: „Zdravím Vás pane Maršálku, mám na Vás prosím dotaz, budeme slavit 18. narozeniny syna a ráda bych překvapila originálním dortem. Má rád hlavně dorty s ovocem. Měl byste nějaký typ, jak pohostit cca 20 hostů a potěšit oslavence? I např. malé dorty pro každého? Děkuji a ať se Vám v tomto roce jen daří. Rebeca z jihu Čech.“
Josef Maršálek: „Zkuste Pavlovu nebo Ježky podle Kluci v akci.“
Marie: „dobrý den, pane Maršálku, mám dotaz , proč při pečení drobného pečiva z lineckého těsta nemám pečivo rovné ze strany od plechu, vždy se mi trochu vyklene. Peču ho asi na 180 st. C a těsto dělám v robotu a potom jen rychle utvořím kouli, nechám odpočinout. Děkuji“
Josef Maršálek: „Nechejte více odpočinout a zamíchání musí být super krátké.“
Dana: „Dobrý den pane Maršálku, mám dotaz ohledně pečení bábovek. Velmi často se mi sráží, někdy spadne už v troubě, ale častěji po vyndání. Udělá se třeba i taková prohlubeň a je to jasný. Vyzkoušela jsem už všechny možné rady, tak bych se jenom chtěla zeptat, jestli to náhodou nemůže být troubou, mám elektr., jestli se v ní nemůže měnit teplota. Velmi děkuji za odpověď a přeji hezký den, Dana.“
Josef Maršálek: „Zdravím. pravděpodobně špatný recept. zkuste jiný, ověřený.“
Markéta: „Vážený pane Maršálku, jaké místo na světě je to, kam byste se rád vrátil? Za odpočinkem i inspirací? Děkuji pěkně, M.“
Josef Maršálek: „Indie. Vždycky.“
Jana: „Dobrý den, Je kniha o kterou se dnes v sama doma soutěží podepsaná? Musím ji mít:)“
Josef Maršálek: „Bude :)“
Radka Hrdličková: „Dobrý den. Mám dotaz, zda používáte sušené droždí a výsledné těsto je stejné jako z čerstvého? Nebo preferujete čerstvé? A kam dáváte těsto kynout?Děkuji za odpověď“
Josef Maršálek: „Preferuju čerstvé. Výsledek by měl být stejný.“
Renáta: „Hezký den,jak pečete kachnu?Díky!“
Josef Maršálek: „Pomalu, kmín, sůl, jaderničky a 170C“
Hana: „Zdravím pana Maršálka. Děkuji za všechny knihy a recepty. Nejraději peču cuketovou buchtu s vlašáky a skořicí.“
Josef Maršálek: „Miluju ji!“
Jana: „Ahojky, sluší ti to v TV. Koukám na tebe. Dzejna“
Josef Maršálek: „Ahoooooj! Zavolám :)“
Lucie z Jičína: „Dobrý den, jaký recept je Váš nejoblíbenější (Co nejraději pečete?) Děkuji za odpověď a přeji hezký den. :-)“
Josef Maršálek: „Vánočku, koláče, croissanty, chleba. Protože v něm je život.“
Markéta: „dobry den, chystame se pect vas pistaciovy dort s ruby cokoladou, je neco na co si konkretne dat pozor pri postupu peceni prosim?“
Josef Maršálek: „Mít všechny ingredience, klid a dobrou váhu. A prosecco.“
Eliška: „Zdravím ještě jednou , chci poprosit o radu , pekla jsem mafiny a ony se vyfoukly do strany . Kde byla chyba ? Asi jsem dala málo těsta do formiček , že . Díky moc.“
Josef Maršálek: „Spíše pečení. 170C stačí.“
Naďa: „Dobrý den, pane Maršálku, budete někde a kdy podepisovat Vaši knihu ? Děkuji. Přeji hezký den. N.“
Josef Maršálek: „Pracuju na tom :)“
Eva: „Dobrý den, mám praktický dotaz. V časopise Vlasta byl váš recept na ensaimadas z Mallorky, není tam uvedeno jaký druh droždí, 10g na 300g hl. mouky. Opravdu jsem pečlivě četla, ale nevím zda čerstvé nebo instantní. Moc děkuji a přeji hezký den. Eva“
Josef Maršálek: „Vždy čerstvý.“
Dagmar Tomanova: „Dobrý den.Moc vás zdravím.Jste super cukrář.Pecu všechno maminka mě toho naučila hodně.Kdyz byl pořad o pečení maminka vždy koukala.musim vás tedy od maminky moc moc pozdravovat.Moje maminka bohužel odešla náhle v roce 2020.jo je to smutné jen jsem vám chtěla napsat a od maminky pozdravovat.Mejte se hezky.Zdravim vás DÁŠA.“
Josef Maršálek: „Pozdravuji Vás! Jste zlatá.“
Renáta: „Dobrý den,recept na chleba Prosííííím..“
Josef Maršálek: „V knize Kynuté jich je spoustu.“
Jana: „Dobrý den! Pane Maršálku,ráda vařím kynuté knedlíky.Nedaří se mi ovoce do něj pořádně zabalit.Těsto se otevírá.To stejné se děje, když peču malé koláčky.“
Josef Maršálek: „Máte to těsto moc husté. ubrat mouku a nebo vyměnit recept.“
Kačka: „Krásný den, koukáme na Vás i se synkem, i ten už podle Vás v necelých 7 peče :) Z Kynuté už jsme zvládli croissanty i buchty, o víkendu se chystáme na briošku s mascarpone. Děkuji za Vaši práci, na rodině, pro kterou peču, vidím ten význam. Od hery a vanilinu všichni ušli kus cesty ❤️“
Josef Maršálek: „Všichni jsme ušli kus cesty. Pečení sbližuje.“
Radka: „Dobry den, Měla bych dotaz dělala jsem Vaše kokosky na vánoce kam patril kokos, vejce cukr a nemohla jsem je dát dohromady, ceho bylo málo? Nebo víc? Děkuji“
Josef Maršálek: „Moc hrubý kokos. Jemně mletý / struhaný.“
Jana Škerlová: „Vážený pane Maršálku, velmi Vás zdravím, jste jeden z nejinspirativnějších pekařů a cukrářů u nás. Ráda bych se zeptala, jestli rád pečete kynutá těsta s prefermenty (a kterými) a jestli jste zkoušel slánek a jaký na něj máte názor. Předem děkuji za odpověď. Jana“
Josef Maršálek: „Zdravím. Moc děkuju. Ano, tak kam patří, je dávám. V knize Kynuté je to rozebrané.“
Naďa: „Pane Maršálku, ještě se chci zeptat, když vařim jahodové knedlíčky z bramborovo tvarohového těsta, tak to neuhlídam a vždy se rozevřou a voda je červená. Co dělám špatně. Děkuji“
Josef Maršálek: „Udělejte si řidší těsto.“
Iva: „Hezký den přeji! Dnes jsem v obchodě narazila na banketky! Myslela jsem,že už se nevyrábí! Dají se upéct i doma?“
Josef Maršálek: „Jasný, receptů najdete spousty.“
Ludmila: „Člověk si rád za kvalitu připlatí, ale občas cena neodpovídá kvalitě.“
Josef Maršálek: „Zákazník rozhodne, za co peníze utratí. a není hloupý, naštěstí.“
Lucie Radová: „Dobrý den, pane Maršálku, co byste mi poradil jako moučník na nadcházející neděli? děkuji, Lucka (17let)“
Josef Maršálek: „Kynutou bábovku.“
Libor: „Dobrý den, občas dělám kynuté pečivo (buchty, koláče) ale občas nechce těsto vykynout. Je to droždím? Jaké použít? Je lepší cukrářské? Děkuji“
Josef Maršálek: „spoustu důvodů, od teploty ingrediencí až jejich zpracování. Čerstvé je čerstvé.“
Renáta: „Dobrý den,jaké pečivo máte nejraději?A koupíte si někdy i v obchodě?“
Josef Maršálek: „Téměř výhradně pečeme doma.“
Irena z Liberce: „Dobrý den, ještě že je dnes v sama doma můj milovaný Josef! To u nás v Liberci a Jablonci je nemilovaný lhář !!! Pavlova je výborná, to se ví! Pavel bude taky výborný, to už se taky ví! Je radost s Vámi být i když jen přes televizní obrazovku! Máte charisma, které má i pan Pavel a velké, vřelé srdce a moc šikovné ruce! Přeji vše dobré a doma vyřidťe, že si partner nemohl vybrat líp!“
Josef Maršálek: „Díky milion.“
Lenka Svecova: „Dobrý den, v sobotu jsem poprvé na žádost synů pekla koblihy ( četli jsme pohádku O koblížkovi“
Josef Maršálek: „mňam!“
Tomas Hrdlicka: „Dobrý den, pane Maršálku. Vedeme s kamarády debatu - je správný název cukroví “vosí hnízda” nebo “včelí úly”?“
Josef Maršálek: „Obé.“
Petra: „Bude zase pořad Peče celá země?“
Josef Maršálek: „Ano, příští rok v TV“
Hana N.: „Dobrý den, mohu se prosím zeptat, co bývá příčinou, když se vánočka rozvalí do stran a nedrží svůj pěkný tvar před pečením? Je to moukou či nedo/překynutím? Předem děkuji za odpověď.“
Josef Maršálek: „Spíše málo vypracované těsto.“
Monika: „Dobrý den pane Maršálek, využiji Vaši přítomnost a zeptám se:chci zkusit upéct rakvičky,někde v receptu se dává amonium,jinde jedlá soda.Co je tedy lepší použít a mám si dát ještě na něco pozor?Chci je totiž darovat kolegyni a záleží mi na tom aby se povedly.Dekuji a přeji hodně štěstí.“
Josef Maršálek: „Recept najdete na webu Peče celá země a bez kypřidel. a pořádně vymazat tvořítka.“
Petra: „Bude letos zase pořad Peče celá země nevíte?“
Josef Maršálek: „v TV příští rok.“
Jitka: „Dobrý den, nejprve Vám chci moc poděkovat za Vaši práci. Zrovna včera jsem pekla podle Vaší nové kuchařky vánoční hvězdu. S těstem se pracovalo skvěle bylo jako obláček. Jen bych se chtěla zeptat. Kynuté pečivo jsem vždy pekla na horní a spodní ohřev, Vy píšete horkovzduch. V čem je lepší? Děkuji, Jitka“
Josef Maršálek: „RYchleji upečeno, nižší teplota, vydrží déle měkké, méně vody se odpaří.“
Hana: „Dobrý den pane Maršálku, jako dítě jsem měla moc ráda sladká barevná "mýdýlka", prodávala se v cukrárnách. Už se neprodávají a recept také nemohu nikde sehnat. Nevíte prosím recept na jejich výrobu? Děkuji“
Josef Maršálek: „Hledejte u cukrovinkářů.“
Renáta: „Krásný den,lze si Vás objednat na párty?“
Josef Maršálek: „Zdravím. Bohužel.“
Jaroslava: „Nemám dotaz, jen poděkování za knihu Kynuté, přála si jí ode mě pod stromeček snacha a moc jí chválí, zatím se jí kynuté pečivo tak nedařilo jako s Vaší kuchařkou. Hezký den“
Josef Maršálek: „Já moc děkuju.“
Lenka: „Dobrý den kdo nebo jak vytváří kreslenou grafiku při zveřejňování receptu na TV při Peče celá země.“
Josef Maršálek: „Kreslířka /malířka“
SOM: „Jaká je česká cukrářská scéna v současnosti?“
Josef Maršálek: „Dobrá.“
Zdena: „Dobrý den pane Maršálku. Na vánoce jsem pekla mnoho vánoček podle vašeho receptu. Byla opravdu výborná. Peču ji i v průběhu roku. Stejně výborná je i štola, kterou peču každé vánoce. Děkuji za výborné recepty.“
Josef Maršálek: „Děkuju také.“
DISM: „Jaká by měla být etika a morálka cukráře?“
Josef Maršálek: „Stejná, jako všech ostatních lidí.“
Marie Jurová: „Dobrý den, je mi 74 let a jsem půl roku diabetičkou - inzulín.Moc mě mrzí, že je všude plno cukr. receptů, ale pro diabetiky skoro nic.Já ráda peču, proto vás prosím, kam se obrátit, či co byste mi doporučoval.Jaká umělá sladidla volit? Moc děkuji za odpověď, pozdravuji a ráda sleduji pořady s vámi,Marie Jurová,HRNČÍŘSKÁ 157/3, 66904 ZNOJMO“
Josef Maršálek: „Na tuto disciplinu jsou odborníci. Určitě se ve Vašem okolí najde někdo, kdo se tomuto intenzivně věnuje.“
Hassová: „Dobrý den, mohla bych poprosit o radu? Ráda peču větrníky, ale do druhého dnes se mi fondánová poleva vpije do korpusu. A když ho víc nahřeju, tak zase popraská a je matný. Děkuji moc Hassová“
Josef Maršálek: „Zdravím. Méně naředit. Opatrně s nahříváním. Ideál kolem 37st“
Zora: „Dobrý den pane Maršálku, chci se zeptat kde dělám chybu při kynutém těstu, nikdy mne nevyběhne zůstane splasklé. Děkuji“
Josef Maršálek: „Pokud nekyne, byla moc horká tekutina, nebo přišlo do styku s velkým množstvím cukru či soli.“
Renata Potschová: „Dobrý den pane Maršálku, máme rádi pořady s vámi i vaše knihy.. Vánoční cukroví od vás bylo výborné!“
Josef Maršálek: „Vy jste strašně zlatí. Děkuju!“
Lenka: „Dobrý den,kam nejlépe dát kynout těsto?“
Josef Maršálek: „Dobrý den, ideál kolem 28-30 st., nikdy nesmí oschnout. Nebo přes noc do lednice.“
Marie: „Pane Maršálku, jak jste dával radu na pusinky. Cukr krystal a šlehat ve vodní lázni? moc děkuji, jste super.“
Josef Maršálek: „bílky a cukr smíchat¨, za stálého míchání nahřát na 60st. a potom teprve vyšlehat. vytvarovat a péct, 20 minut na 100st a potom na 80st jednu hodinu na horkovzduch.“
Anna: „Dobrý den, lze takto v krátkosti shrnout podle jakých zásad volit program na pečení - kdy je vhodnější horkovzduch a kdy spíše horní/dolní ohřev? Děkuji za vaše rady, tipy a aktivity vůbec, ráda vás sleduji.“
Josef Maršálek: „Horkovzduch úplně na vše kromě odpalované hmoty. To je základní poučka.“
Jolka: „Dobrý den,čím mohu nahradit rum,pokud je v receptu?“
Josef Maršálek: „Jiným čirým alkoholem a pokud se mu chcete vyhnout, zkuste černý čaj, citronovou šťávu a nebo třeba vanilkový extrakt.“
Marie: „Dobrý den, je lepší dát těsto kynout do lednice už vytvarované nebo již v první fázi kynutí? Děkuji“
Josef Maršálek: „Obojí je možné!“
Vaclav: „Dobry den, Chtěl jsem se zeptat,bude letos Peče celá země? Děkuji“
Josef Maršálek: „Letos natáčíme, příští rok vysíláme.“
Naďa: „Ještě se chci zeptat, proč mi piškot v dortové formě když ho vyndám tzv. kecne, spadne. Děkuji Naďa“
Josef Maršálek: „Nevymazávejte strany formy a taky bych si sehnal lepší recept, pozor na to, aby se hmota či bílky nepřešlehaly.“
Renáta: „Jste supeer!“
Josef Maršálek: „Vy jste!!!“
Naďa: „Piškotové těsto : 8 vajec a 8 lžic hladké mouky a 8 lžic cukru a špetka soli. Je to ok ?“
Josef Maršálek: „Moc řídké. 4 vejce M 125g sůl 150g mouka hladká 25g olej 1G sůl“