Chat

Jak vybrat kvalitního čokoládového zajíčka?

Martina Šmídtová

Záznam chatu z pátku 26. března 2010

Jana J.: „Dobrý den! Ptám se Vás, co je zdravější - zda bílá, mléčná nebo hořká čokoláda? Podle čeho nebo jak mám poznat kvalitní čokoládu? Máte nějaké webové stránky, kde se dozvím více? Předem děkuji za odpověď.“

Martina Šmídtová: „Takto obecně Vám nedovedu odpovědět, záleží na konkrétním výrobku. Zda je čokoláda zdravá nebo ne, také záleží na tom, jak ji budete konzumovat, respektive jak často a v jakém množství. Berte v úvahu, že čokolády obsahují velké množství cukru a také tuku. Kvalitní čokoláda se pozná podle množství kakaových součástí, čím více tím se považuje za lepší (a obvykle bývá i dražší), ale samozřejmě záleží na preferenci spotřebitelů. Na každé čokoládě najdete údaj o minimálním obsahu kakaové sušiny, podle toho se orientujte. Naše stránky jsou www.szpi.gov.cz, najdete zde mnoho informací, a to nejen o čokoládě.“

Martin: „Dobrý den, dotaz nemám, ale musím Vám říct, že Vám to dnes moc sluší, opravdu. Martin“

Martina Šmídtová: „Děkuji, maskérka měla hodně práce:-)“

Simona: „Dobrý den, od kolika let je možné dávat kvalitní čokoládu dítěti? Kde koupit kvalitní čokoládové velikonoční zajíčky? Děkuji za odpovědi.“

Martina Šmídtová: „Dobrý den, to opravdu záleží na Vás. Problém dle mého ani tak nespočívá v tom, kdy nejdříve dítěti čokoládu dáte, ale v jakém množství mu ji dáte a na jaké množství ho navyknete. Asi nemusím hovořit o vlivu nadměrné konzumace cukru, např. na chrup dětí. Kvalitní čokoládu koupíte dnes už všude, tj. i v obchodních řetězcích, ale musíte správně vybírat, podle složení.“

zdenka hrabánková: „Je poznat kvalitní čokoláda i podle ceny?“

Martina Šmídtová: „Ano, cena je určitým pomocným kritériem, ale neplatí to vždy stoprocentně, zvláště ve "středním cenovém pásmu." Občas platíte i za to, že jde o známou a často reklamovanou značku. Skutečně vynikající a kvalitní čokolády jsou ale opravdu dražší.“

Pavla: „Dobrý den, po které té čokoládě se tloustne více? po té "nečokoládě" nebo kvalitní čokoládě? To je otázka“

Martina Šmídtová: „To je opravdu vypečená otázka...Ale nejvíce se tloustne po té čokoládě nebo náhražce, kterou jíte často a nadměrně, tj. v nezdravém množství.“

Jana: „Zdravím-je lepší dražší čokoláda,nebo i levné čokolády jsou dobré.“

Martina Šmídtová: „Záleží na Vaší chuti. Znám lidi, kterým chutnají i některé náhražky. I levnější čokoláda může být dobrá. Jak už jsem psala, ty skutečně špičkové čokolády, které třeba koupíte ve specializovaných obchodech s čokoládou, jsou opravdu drahé.“

Petr Bláha: „Dobrý den, prosím - jak je to s termínem spotřeby či trvanlivosti u kvalitních čokolád -je možné tento termín překročit bez výrazného "prohřešku" a dále jak výrazně se podílí tato konzumace "kvalitních čokolád" na např. tloutnutí, cholesterolu a pod. Děkuji a zdravím kolektiv sama doma.“

Martina Šmídtová: „Čokolády bývají označeny datem minimální trvanlivosti, uplynutí této doby neznamená, že už je potravina nebezpečná nebo zkažená (na rozdíl od potravin, které jsou označeny datem použitelnosti). Samozřejmě také záleží na tom, jak byla skladována a v jakém je stavu. Jak se podílí na tloustnutí, nevím. Když je budete jíst střídmě, rozhodně nic nezkazíte.“

Karolína: „Dobrý den, jednou jsem koupila bonboniéru od známé značky - FIGARO a uvnitř byly všechny bonbony pokryté bílým zvláštním povlakem, ihned jsem to vyhodila a značku zavrhla. Přijde mi to nehorázné. Přitom trvanlivost nebyla vypršená! Člověk hold nikd neví co koupí. Hezký den“

Martina Šmídtová: „Bílý nebo našedivělý povlak nemusí být ale závada, může se jednat o cukrový nebo tukový výkvět, kdy se cukr nebo tuk vysráží na povrch čokolády. Obvykle výrobci čokolád uvádějí na obale, že šedivění nemusí být na závadu.“

Renata Půlpytlová: „Dobrý den, jaká čokoláda je nejzdravější? A co to je vlastně bílá čokoláda? Děkuji.:-)“

Martina Šmídtová: „Čokoláda musí být především bezpečná, jestli bude Vašemu zdraví škodlivá, záleží na tom, jak ji budete konzumovat, tj. v jakém množství a jak často. Bílá čokoláda je vyrobena z kakaového másla, neobsahuje pevné kakaové součástí, prášek, drť apod.“