Chat

host

Ing. Jitka Götzová

Test vajec – značení a skladování

Záznam chatu ze středy 16. dubna

ANTI: „Jsou obecně kvalitnější vejce z malochovu nebo velkochovu?“

Ing. Jitka Götzová: „Výživová hodnota vajec se nemění podle druhu chovu, vejce mohou mít jinou skořápku,která souvisí s chvaným druhem slepic, případně barvu žloutku, která může být ovlivněna složením krmiva.“

ANTI: „Co je vůbec dobré v souvislosti s vejcemi všechno otestovat?“

Ing. Jitka Götzová: „důležitá je čerstvost a značení. Čerstvost můžeme otestovat sami doma jednoduchým testem, kdy ponoříme vajíčko do sklenice s vodou, pokud zůstane ponořené je čerstvé, pokud plave, tak už je dobré ho rychle spotřebovat.“

Lukáš J.: „Paní ředitelka Götzová je úžasná expertka a vždy se od ní dozvím mnoho užitečných informací. Jitko děkuji Vám :-)“

Ing. Jitka Götzová: „Děkuji, to mě těší.“

Erika: „Dobrý den, jak vzniká Salmonela?“

Ing. Jitka Götzová: „Onemocnění salmonelózou vzniká při nákaze bakterií druhu Salmonella. Nakazit se můžeme ze špatně tepelně opracovaného drůbežího masa a někdy i vajec, hlavně když jsou vejce hodně znečištěna trusem.“

Sona: „Dobrý den, jsou lepší česká nebo polská vejce?“

Ing. Jitka Götzová: „Z nutričního hlesdiska není mezi vajíčky rozdíl. Vždy zkontrolujte, jestli jsou vejce správně označena a zda je uvedená země původu.“

Marek: „Dobrý den, co ovlivňuje cenu vajec?“

Ing. Jitka Götzová: „Cenu obvykle ovlivňuje poptávka, odvíjí se i od způsobu chovu. Vyšší cenu ovlivňuje i například výskyt ptačí chřipky.“

Majka: „Dobrý den, když synové přinesou z koledy vajíčka, jak zjistím, že jsou nezávadné? A co když jsou barvené a na bílku je ta barva ze skořápky? Nevadí to na jídlo? Nebo je to nezávadné?“

Ing. Jitka Götzová: „Vejce nesmí zapáchat. Vařená vajíčka vydží až 4 dny, skladovat bychom je měli v chladu. Barva na bílku nevadí, barvy na velikonoční vajíčka jsou potravinářské barvy, které jsou zdravotně nezávadné.“

Hynek Jaša: „Jak je to s kačeními vejci? Jak dlouho vydrží čerstvé a může se použít do kuchyně?“

Ing. Jitka Götzová: „Kachní vejce vydrží stejně jako slepičí, ale vzhledem k tomu, že většinou jsou z domácího chovu, kde je vyšší riziko kontaminace trusem a tím zvýšené riziko salmonely, tak se doporučuje tepelná úprava.“

Vlasta Mikšíková: „Říká se, že stáří vejce zjistím při jeho ponoření do vody. Dotaz: Mohu ho pak zpět vrátit do ledničky nebo ho musím hned spotřebovat?“

Ing. Jitka Götzová: „Podkud budete zkoušet čerstvost vejce ponořením do vody, tak poté je co nejdříve spotřebujte, protože ochranná bariéra skořápky je tím již narušena.“

Tereza: „Dobrý den, paní inženýrko, máme domácí chov slepic. Do kolika roku věku slepice je vajíčko bezpečné? Četla jsem někde, že do jednoho roku slepice je vajíčko zcela bezpečné. Někde bylo řečeno, že od 2leté slepice už vajíčko bezpečné není - velké riziko salmonely. Jsme ale přesvědčená, že platí: čím starší slepice, tím větší zdravotní riziko z konzumace vajec. Co je správně? Od jak staré slepice můžeme mít jistotu zdravotní bezpečnosti vajíčka. Kdy naopak chov obměnit? Děkuji. Pěkný den.“

Ing. Jitka Götzová: „Dobrý den, věk slepice nehraje roli, starší slepice ale méně snášejí. Bezpečnost souvisí se skladováním a čerstvostí.“

ANTI: „Dopadly v testu vajec lépe vejce zahraniční či domácí?“

Ing. Jitka Götzová: „Při kontrolách nenacházíme výrazné rozdíly v kvalitě vajec. Soustředíme se především na kontrolu označování, zda jsou na vejcích všechny potřebné údaje.“

Lucie: „Dobrý den, skladujeme doma skořápky pod dřezem, dokud nenaplníme půllitrovou sklenici. Je to dobré? Není zvýšené riziko salmonely? Děkuji. Lucie“

Ing. Jitka Götzová: „Dobrý den, předpokládám, že takové skořápky pak používáte na krmení slepic. Pokud ano, tak je z důvodu kontaminace salmonelou dobré skořápky tepelně ošetřit například v troubě, aby se bakterie zlikvidovaly.“

Svatková: „Vážená paní ředitelko, prosím Vás,jaký máte nazor na domácí chov slepic a bezpečnost konzumace těchto vajec? Hlavně u dětí předškolního věku? I z medií slýchám o výskytu např. ptačí chřipky a následné doporučení nekonzumovat vejce z volného chovu. Hrozí přenos nějaké nemoci na člověka? Dost o tom přemýšlím a vlastně nevím...vejce od "šťastné" slepice,kterou ale nikdo nekontroluje X vejce z obchodu,které prochází přísnou kontrolou? Moc děkuji,s pozdravem Svatková“

Ing. Jitka Götzová: „Domácí chov slepic je naprosto v pořádku pokud na to máte vhodný prostor. I slepice v domácím chovu může postihnout ptačí chřipka, pak je důležité sledovat poky Státní veterinární správy, pokud se ptačí chřipka vyskytne v chovu ve vašem okolí. Některé typy ptačí chřipky mohou být přenosné i na člověka, SVS vždy informuje, o jaký typ se jedná. Vejce z domácích chovů nikdo nekontroluje, proto je i doma důležité krmit slepice nezávadným krmivem. Nikdy například nepoužívejte plesnivé pečivo.“

Tom: „Draha inženýrko Jituško chci Vám říct na ouško krásný slunný den přeji Vám jen.“

Ing. Jitka Götzová: „Pěkná báseň, děkuji.“

Pavlína: „Dobrý den, je pravda, že při špatném zacházení se skořápkou se mohu nakazit salmonelou? Děkuji.“

Ing. Jitka Götzová: „Ano, skořápka je propustná, takže pokud je vejce například znečištěné trusem, tak ke kontaminaci může dojít i dovnitř vejce. Při manipulaci s vejci dodržujte čistotu a umývejte si ruce.“

Linda: „Dobrý den, já denně sním aspoň 2 vejce, a tak mám doma vždy víc jak plato vajec. Včera jsem neodolala a koupila ještě jedno plato. Takže má 73 vajec, ale nikdy jsem v poslední době žádná vejce nevyhodila. Chytrá inteligence mi minule psala, že ta vejce, která jsou bílá, jsou z klecových chovů a ta hnědá nikoli. Takže to tak není. Jsou lepší vejce domácí než kupovaná, to už tak asi bude. Jsou taky dražší. Děkuji L.“

Ing. Jitka Götzová: „Dobrý den, pokud bude vejce dobře skladovat, tak vydrží i 30 dnů. Doporučuji se podívat na informace zde https://bezpecnostpotravin.cz/vejce-pod-lupou/ Barva skořápky záleží na linii slepice a nemá z nurtičního pohledu žádný vliv na kvalitu.“

Josef: „Dobrý den, jak tedy správně očistit vejce od trusu a nečistot? Třeba kartáčkem? Děkuji za odpověď.“

Ing. Jitka Götzová: „Dobrý den, určitě očistit pouze mechanicky. Pokud není nečistota veliká, tak ji můžete i nechat. Vejce nikdy neomývejte vodou, dojde k narušení ochranné vrstvy skořápky.“

Jana: „Dobrý den,je lepší vejce v bílé,nebo hnědé skořápce. Děkuji!“

Ing. Jitka Götzová: „Dobrý den, nutričně mezi nimi není rozdíl. Bílá skořápka bývá trochu křehčí. Význam barvy skořápky je důležitý hlavně z estetického hlediska a má vliv na barvení velikonočních vajíček.“

Renáta: „Dobrý den paní inženýrko,běžně skladuji vejce v lednici,kde mám stálou teplotu 4st. Říkala jste od 5 st.skladovat.Je problém ten 1 st.? Děkuji Vám za odpověď.“

Ing. Jitka Götzová: „Dobrý den, ideální teplota je od 5 stupňů, kolem jednoho stupně nevadí, pouze dejte pozor, aby teplota nebyla příliš nízká, aby vám vejce nezmrzla.“