Chat

host

Mgr. Pavel Kopřiva

Domácí cukroví, nelegální pečení, SZPI

Záznam chatu ze středy 6. prosince 2023

DAYD: „Co může udělat SZPI proti nelegálnímu pečení?“

Mgr. Pavel Kopřiva: „SZPI je dozorový orgán sledující primárně bezpečnost a jakost potravin. Kompetencí úřadu ve vztahu k "nelegálnímu pečení" je tedy vyhodnocovat ty parametry, které se týkají poruování právních předpisů právě v oblasti bezpečnosti a jakosti. Inspektoři SZPI jsou vybaveni i kompetencí odebírat potraviny na internetu, včetně nabídek na sociálních sítích, internetových bazarech apod. Inspektoři tak mohou činit pod zastřenou identitou a následně odebrané potraviny vyhodnotit. V případě pochybení je možné realizovat kontrolu ve výrobě (byť by byla tato výroba umístěna v domácnosti). S takovým rpovozovatelem je následně zahájeno správní řízení o uložení pokuty. Nevyhovující výrobky jsou staženy z trhu.“

ANTIMONY: „Jak moc je nelegální pečení rozšířeno v ČR v současné době?“

Mgr. Pavel Kopřiva: „Neuvádíte, co je myšleno "nelegálním pečením". Budu vycházet z toho, že máte na mysli osoby, které v domácnosti připravují v podstatných objemech (nejedná se o prodej přebytků z výroby pro domácnost), dlouhodobě a systematicky cukroví, které následně nabízejí včetně propagace na internetu. Takovéto subjekty by krom živnostenského oprávnění a dalších nezbytných úkonů, se měly rovněž registrovat u SZPI jako kontrolovaná osoba. SZPI má na každém místně-příslušném inspektorátě pozici inspektora, který se věnuje primárně problematice internetového prodeje, prostřednictvím kterého je nejvíce ono "nelegálně upečené" cukroví nabízeno. Zejména v předvánočním období jsou tyto nabídky monitorovány pod zastřenou identitou a pokud některý subjekt není registrován, je na to v první fázi inspektory upozorněn. Po vyhodnocení ostatních okolností může usubjektu následovat kontrola s případnou sankcí, jsou-li zjištěna pochybení. Zároveň je potřeba říci, že subjekty, které nabízejí pouze přebytky z přípravy pro domácnost, ty registrační povinnost nemají. Jde přirozeně i o objemy, kontinuitu, propagaci, o to, zda se do výroby zapojuje více osob i mimo domácnost atd. Počty "nelegálně pečících" je obtížné odhadnout, nicméně inspektoři SZPI "své regiony" znají průběžně monitorují a v případě nutnosti zasahují.“

denmark: „Kolik procent nelegálního pečení se podaří zjistit?“

Mgr. Pavel Kopřiva: „viz předchozí odpověď.“

ANTIMONY: „Kolik procent nelegálního pečení se podaří potrestat?“

Mgr. Pavel Kopřiva: „Viz předchozí odpověď.“

DAYD: „Jaká je nejlepší represe u nelegálního pečení?“

Mgr. Pavel Kopřiva: „Ideální je, pokud v rámci prevence se k takovéto praxi subjekty neuchylují. Pokud inspektor SZPI zjistí subjekt, který nabízí cukroví přes internetovou propagaci a neí registrován u SZPI, případně zjevně neplní své další povinnosti, nejprve jej vyzve ke zjednání nápravy. Pokud subjekt nereaguje, přichází na řadu sankce (pokuta, opatření k odstranění nedostatků atd.). Je ale potřeba zdůraznit, že vyzvané subjekty většinou po kontaktu od inspektora SZPI své povinnosti splní, s omluvou, že si těchto povinností nebyly vědomi, opačné případy jsou spíše výjimkou.“

Martina: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat když jsem vyučená v oboru Kuchař číšník jestli dostanu živnostenské oprávnění na cukráře? Děkuji“

Mgr. Pavel Kopřiva: „Udělování živnostenských oprávnění není komeptencí SZPI, ale živnostenských úřadů. Obeecně se nedomnívám, že cukrář není tzv. chráněná profese, tj získání živnostenského oprávnění není podmíněno držbou výučního listu z oboru "cukrář".“

Jitka Marková: „Dobrý den Jaká jsou největší úskalí domácího pečení, pro pekařky i pro kupující? Děkuji“

Mgr. Pavel Kopřiva: „Jako u všech jiných potravinářských komodit, i zde platí: je dobré znát situaci na trhu, mít vyzkoušené dodavatele i výrobce, sledovat, zda je prodejce/výrobce informovaný a ochotný o svých výrobcích informace otevřeně sdělovat, třeba i nad rámec požadavků právních předpisů, zda jsou potraviny správně označené atp. Riziko nákupu na internetu a přes sociální sítě spočívá zejména v tom, že je zde stále mnoho nových subjektů, se kterými spotřebitelé nemají zkušenosti. Pokud chci zkusit nového prodejce, nejprve je dobré zapaátrat po informacích od jeho dřívějších odběratelů a nejprve objednat malé množství potraviny, s tím, že větší mnosžství odeberu až po vyzkoušení.“

Karas: „Dobry den, kdyz upecu 2kg cukrovi navic a dam nabidku/fotku jako prebytek na facebook za 500kc/1kg, tak se to nesmi? Pecu jen ted na Vanoce a nedokazu odhadnout kolik toho predem pro sebe upecu. Dekuji za odpoved.“

Mgr. Pavel Kopřiva: „Váš případ je patrně hraniční: výroba je dle Vašeho popisu nahodilá a v malém objemu, čímž se řadíte k tzv. neorganizovaným domácím výrobcům. Na druhou stranu hovoříte o propagaci na internetu, což je atribut výrobce organizovaného, který má již více povinností včetně registrace u SZPI. Pro rozlišení mezi organizovaným a norganizovaným výrobcem má SZPI ny svém webu vypracována vodítka, viz zde:https://www.szpi.gov.cz/clanek/podnikani-v-domacnosti-voditko-pro-vyrobce-a-prodejce-potravin-vyrabenych-v-domacnosti-a-prodavanych-z-domu.aspx Pokud Vám situace i nadále nebude jasná, můžete se obrátit na místně-příslušný inspektorát SZPI, např zde: https://www.szpi.gov.cz/organizacni-struktura-mapa.aspx“

Radka: „Dobrý den, prosím, rozumím Vašemu výkladu dobře? Když tedy budu péct nárazově pouze na Velikonoce a Vánoce doma v čisté kuchyni, bez reklamy a pouze pro známé, ikdyž i za účelem zisku, nepotřebuji k tomu živnostenské oprávnění a zkolaudovanou provozovnu? Ta provozovna je totiž největší problém a investice, která se nevyplatí, když je tato činnost pouze nárazová. Proto poctiví lidé radši nic nedělají - nepodnikají. Děkuji.“

Mgr. Pavel Kopřiva: „Živnostenské oprávnění řeší živnostenské úřady, kolaudace potravinářských provozoven je zase kompetence Krajských hygienických stanic, oboje nikoliv SZPI. NIcméně, za předpokladu podmínek, které jste vyjmenovala ve svém prvním odstavci, byla by jste tzv. "neorganizovaný domácí výrobce", který je od řady povinností osvobozen. Více s k povinnostem pro organizované i neorganizované domácí výrobce dozvíte v materiálu SZPI "Vodítko pro výrobce a prodejce potravin vyráběných v domácnosti a prodávaných z domu" na webu SZPI zde: https://www.szpi.gov.cz/clanek/podnikani-v-domacnosti-voditko-pro-vyrobce-a-prodejce-potravin-vyrabenych-v-domacnosti-a-prodavanych-z-domu.aspx“

Majka: „Dobrý den, ráda bych do budoucna doma pekla drobné cukroví nebo vyráběla těstoviny pro užší okruh přátel a jejich přátelé. Jednalo by se o nárazové akce. Musím mít zdravotní průkaz? Můžu např. použít domácí vajíčka nebo musím mít doklad o jejich původu kvůli salmonelóze. Děkuji za odpověď.“

Mgr. Pavel Kopřiva: „Všichni provozovatelé, včetně domácích výrobců, musejí mít platný zdravotní průkaz. Doklady o původu zboží a surovin je potřeba zachovávat, např. pro případ dohledávnání původu závadné suroviny, jde o povinnost. Domácí vejce je možné používat, ale za podmínky jejich očištění, uchování za předepsaných teplota dodržení i ostatních příslušných právních předpisů.“