Chat

host

Eliška Selinger

Stravovací režimy

Záznam chatu ze středy 19. října 2022

SK: „Jak to vypadá se stravovacími režimy v ČR nyní?“

Eliška Selinger: „Děkuji za otázku. Bohužel, v ČR nemáme k dispozici uplně aktuální a detailní informace. Z toho mále, co víme, je ale jasné, že stravování v ČR není uplně nejlepší. Více než 40% dospělých nesní ani kus ovoce denně, více než polovina pak nesní ani kus zelenina - přitom ovoce a zelenina má tvořit základ našeho jídelníčku. Tomuto stavu pak odpovídá i celkový zdravotní stav české populace - vysok výskyt naváhy a obezity, cukrovky...“

DAYD: „Jaký je ten nejideálnější stravovací režim?“

Eliška Selinger: „Takový, který pokrývá nároky našeho těla, je pestrý, ale zároveň si ho užíváme protože jídlo má samozřejmě i sociální rozměr. Základem jídelníčku je ovoce a zelenina, doplněna o bílkovinu. Bílkovinou je maso, ryby, ale i vejce nebo luštěniny - na ty v ČR často zapomínáme, přitom jsou poměrně levným zdrojem bílkoviny, ale i vlákniny, která je důležitá pro anše střevní bakterie. TO vše doplníme nějakou přílohou, alespoň občas celozrnnou. Důležité je nezapomenout také na kvalitní tuk. Olivový olej zná každý, málokdo ale ví, že řepkový olej má podobné vlastnosti a je přitom levnější. DOporučujeme ho používat zejména na tepelnou úpravu“

SK: „Jaký je ten nejhorší stravovací režim?“

Eliška Selinger: „Takový, který neposkytuje našemu tělu vše, co potřebuje a/nebo mu naopak dodává něco, co tak moc nepotřebuje :). V rámci ČR/Evropy to často znamená životní styl plný vysoce průmyslově zpracovaných produktů (limonády, instantní pokrmy..), nasycených tuků, s nadbytkem zpracovaného masa (uzenin), přidaných cukrů (ke kterým se očítají i různé "zdravé" alternativy jako ovocné koncetráty nebo sirupy) a přitom nedostatkem ovoce a zeleniny, vlákniny.“

Jitka Novotná: „Dobrý den, před dvaceti lety jsem přečetla několik knih o různém stravování a začala se v tom ztrácet. Najednou jsem nevěděla, jestli kombinovat bílkoviny a sacharidy nebo ne, kdy a kdy co ne, až jsem zhubla 20 kg a i teď jsem v tom zmatená a jím více, ale stále mě řadí do skupiny s mentální anorexii. Kdo mi může pomoci a vše vysvětlit? Navštívila jsem již i mnoho doktorů, ale stále mám v tom zmatek. Děkuji“

Eliška Selinger: „Dobrý den, děkuji za dotaz. Máte pravdu v tom, že informace, které jsou dostupné bývají pro neodborníky často zmatečné s různými "trendy" dietami, které nás navádí ke složitým pravidlům, která omezují naše stravování. Faktem ale je, že zdravá výživa je ve skutečnosti uplně jednoduchá! Stačí jíst dostatek ovoce a zeleniny, bílkovin, vhodných tuků a k tomu nějaké ty sacharidy. Netřeba si lámat hlavu se složitými pravidly. Je dobré snažit se jíst spíše průmyslově nezpracované potraviny. Především je ale třeba myslet na to, že strava je i radost, je součástí mnoha osobních okamžiků a není nic špatného na tom si jednou za čas udělat radost něčím "nezdravým". V případě, že cítíme, že nám stravování dělá problémy, že nás zatěžuje, že je toho na nás moc, není ostudou (naopak!) vyhledat odbornou pomoc. Nejen lékařskou, ale především psychologickou. S nutričními otázkami pak může pomoci nutriční terapeut (pozor, terapeut - není to samé, co poradce)“

Štěpánka: „Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jak dlouho jste vegetariánka nebo jste veganka?Jsou nějaké rostlinné potraviny které,, zabrzdí"osteroporózu?Děkuji a přeji hezké dny.“

Eliška Selinger: „Dobrý den, sama jsem vegankou zhruba 8-9let, předtím jsem byla cca 2 roky vegetariánkou. K rozhodnutí mě vedly především etické důvody, v menší míře pak environemntální, nikoliv zdravotní. Stále se domnívám, že vegan strava není nutně nejlepší pro prevenci onemocnění, byť je srovnatelná s jinými stravovacími režimy.Co se týče osteoporozy - z dat víme, že vegané (ale i vegetariáni), mají vyšší riziko zlomenin. Příčiny nejsou zcela jasné, člověk ale nic nezkazí, pokud se více zaměří na příjem vápníku (vápníkem srážené tofu,brukvovitá zelenina - kapusta, zelí, brokolice, obohacené rosltinné nápoj s přidaným vápníkem..), a dále na příjem vitaminu D. Pro vegany bych doporučila zvážit jeho suplementaci přes zimu. Důležitou součástí prevence je i zdravý pohyb.“

Eva: „Dobrý den paní doktorko, jaké vitamíny a minerály a v jakých dávkách je vhodné (potřeba) doplňovat ?“

Eliška Selinger: „Dobrý den, pestrá a vyvážená strava bz jakýchkolvi restrikcí nevyžaduje suplementaci žádnou :) Většina tvrzení o zázračných účincích suplementů jsou spíše nepodložené marketingové triky. Na druhou stranu, pokud člověk nějaké speciální stravovací návyky má (např. pokud je vegan) a vynechává velké skupiny potravin, je nutné po nějakém doplňku sáhnout. Pro vegany (a částečně i vegetariány) je důležité suplementovat vitamín B12, přes zimu je dobré zvážit vitamín D. Je také důležit používat sůl s jodem (nikoliv různé "přírodní" soli), myslet na příjem vápníku (tofu srážené vápníkem, zelenina jako kapusta, zelí nebo brokolice, pomoci mohou i obohacené rostlinné nápoje - pozor ale na obsah přidaného cukru).“

Martin: „Dobrý den, co říkáte na krátkodobé půsty?“

Eliška Selinger: „Krátkodobé půsty jsou z mého pohledu tematem, kterém je napsáno více populárních knih než skutečného výzkumu :) Teorie jako taková je zajímavá a je možné, že se časem ukáže, že někdy mohou být užitečné. V současné chvíli ale neexistují dostatečné důkazy na to, abychom je doporučovali. Českou populaci pak jednoznačně trápí rozhodně jiné stravovací neduhy než nedostatek půstu :)“

Petra: „Paní doktorko, dáte si někdy třeba řízek s bramborovým salátem nebo nějaký langoš :) ? a co např. snídáte ?“

Eliška Selinger: „Dobrý den, jasně :) Bramborový salát mám nejraději od tatínka, dělává ho na Vánoce a někdy Velikonoce, abych pravdu řekla, nejradějiho mám samotný. Langoše zas tolik nemusím, můj obvyklejší hřích jsou hranolky nebo krokety. Snídám nejčastěji černou kávu, případně ovoce - nejsem moc "ranní typ" :)). Zdravá strava není o tom, že se člověk nesmí ani podívat na nic "nezdravého", ale o tom, že většinu času jí rozumně a to nezdravé si dává skutečně občas na "radost". Většinu času se tak snažím držet "zdravého talíře", skutečně jím "zeleninu ve velkém", snažím se jíst především průmyslově nezpracované produkty atd. Pbčasná miska hranolek mi to pak nezkazí.“

Lucie: „zaujala mě zmínka, že studujete v Londýně. Co přesně studujete a jak to zvládáte finančně? Moje dcera zvažuje studovat v Británii, tak vím, že to není úplně levné..“

Eliška Selinger: „Dobrý den, moc děkuji za dotaz - o Londýnském studiu bych mohla básnit pořád :). Studuji magisterský obor z epidemiologie na London School of Hygiene and Tropical Medicine, což je v rámci Evropy nejlepší škola v oboru a jako zkušensot je to skutečně k nezaplacení. Což je tedy bohužel pravdě i po té finanční stránce, studium v UK je zvlášť teď po Brexitu dost náročné. Já sama bych to ani s pomocí rodiny nezvládla. Měla jsem štěstí, že jsem získala finanční podporu z Bakala Foundation, které pokrývá velkou část nákladů na školné i život. Pokud dcera studium zvažuje, ať se určitě zkusí přihlásit! Děají i různé přípravné workshopy, ktré mohou s výběrem školy/oboru i přihláškou pomoci.“

Michaela: „Dobrý den. Moc děkuji za Vaši práci. Velmi ráda Vás vždy poslouchám :) Chtěla jsem se zeptat co stravování dětí v MŠ a poté v jídelnach ve škole. Není nějaká iniciativa, aby se přešlo od klasických "hospodskych" jídel k zdravějším alternativam? Například gulášova polévka a knedlik s osmazenou cibulkou mi přijde jako dost nešťastný oběd pro malé děti. Moc děkuji.“

Eliška Selinger: „Dobrý den, moc děkuji :) Iniciativ snažících se zlepšit školní stravování je celá řada. Já sama jsem částečně v rámci své práce zapojena do projektu Máme to na talíři ( mametonataliri.cz ), v rámci kterého se snažíme úroveń českého školního stravování (ale i kvalitu výživového vzdělání obecně) zlepšit. Problematika starvování ve školách je poměrně komplikovaná, jídelny mají celou řadu problémů,není to jen o tom, co ej na talíři. Práce v jídelnách není často ani dostatečně finančně ohodnocena, přestože je velmi náročná a důležitá. V projektu se snažíme řešit věci skutečně "komplexně", aby výstupem nebyla jen nějaká rychlá, nesmyslná změna, ale skutečně lepší systém, který funguje pro všechny.“

Kateřina Pavelková: „Dobrý den, dcera mi odmítá jíst maso, ale např. kuřecí řízek (který udělám) anebo jemný salám či suchý salám mi sní. Jí i hodně sýrových a mléčných produktů. Ve škole však u obědu jí jen přílohy, zeleninu a omáčku, když je maso, to si nedá. Poradíte mi, jak jí vyvážit jídelníček? Bývá i hodně hladová odpoledne a bohužel i přibrala na váze. Děkuji“

Eliška Selinger: „Dobrý den, děti občas jsou trochu vybíravé. Nevím, jak stará dcera je, ale obecně - základní "nemasovou" bílkovinou jsou (kromě mléka a vajec) luštěniny, zkuste zařadit do její stravy více luštěninových jídel (insprirací může být třeba indická kuchyně, řecká - pečené fazole, hrachové pasty, italská - třeba "bolognská" omáčka s čočkou místo mletého masa..). Dají se dělat i různé luštěninové karbanátky apod., takže se to dá vymyslet i tak, aby měli všichni stejnou přílohu, jen dcera jinou "bílkovinu". Bílkoviny dělají i "sytost", proto má také rbzy hlad. Možná by mohlo pomoci si nabalit nějakou bílkovinou sváču - třeba hummus pomazánky (jde i koupit v supermarketech), tofu, které si může třeba přihodit na talíř, sendviče s luštěninovou pomazánkou apod.“

Jája: „Dobrý den, je průmyslově zpracovaná potravina třeba šunka, sýr, jogurt, sirup ? Je to vše, co prošlo nějakým zpracováním ?“

Eliška Selinger: „Dobrý den, zpracované je teoreticky vše, co prošlo nějakým procesem - tedy třeba i olej nebo sušený rajčata. ALE - když se bavíme o vysoce průmyslově zpracovaných potravinách, myslíme tím takové, které prošly velmi výrazným zpracováním, často s přidáváním mnoha "aditiv", za náročných průmyslových procesů. Jsou to právě tyto potraviny, tkeré bývají plné přidaných cukrů, soli, nasycených tuků, a přitom neobsahují mnoho vlákniny nebo vitamínů a minerálů. V obchodě je můžeme poznat tak, že se podíváme na obal - ve složení bývá typicky mnoho složek (pomocné pravidlo je víc než pět), mohou obsahovat složky, které nám ani nic neříkají, nevíme ani, kde takovou surovinu koupit. Nevíme, jak bychom takovou potravinu "vyrobili" doma. A přesně tyto potraviny bychom se měli snažit jíst co nejméně. Pokdu vás téma zajímá, zkuste si vyhledat NOVA klasifikaci - ta právě "třídí" potraviny dle míry zpracování.“

Renáta: „Dobrý den Eliško,jaký máte názor na rčení " střidmě z bohatého stolu"? Osobně jím hodně ovoce a zeleniny,ale také zhřeším a dám si občas smažené brambůrky nebo salám vysočinu.Vždy ale k tomu mám porci zeleniny.Myslíte si,že ta zelenina alespoň trochu pomůže?Děkuji Vám.“

Eliška Selinger: „Občasný hřích nikoho nezabije, je ale třeba dbát na to, aby byl skutečně "občasností" a nikoliv pravidlem. Se zeleninou je určitě lepší než bez ní, vláknina teoreticky může zpomalit vstřebávání třeba cukrů nebo tuků, ale pořád platí všeho s mírou :)“

Kamila: „Dobrý den, ráda bych se zeptala co je nejlepší na únavu, soustředění při učení, jaká je nejvhodnější potravina vlastně hlavně pro mozek, prosím o konkrétní odpověď , co prosím doporučujete na snídani či svačinu ? Děkuji Kamila“

Eliška Selinger: „Dobrý den, rozumím tomu, že mnoho z nás hledá nějakou konkrétní zázračnou potravinu, bohužel ale takové zkrátka neexistují -a kdokoliv tvrdí opak se nám většinou spíše snaží něco prodat. Základem zdraví (včetně toho "mozkového") je zkrátka zdravá a vyvážená strava, s dostatek tuku (olivový a řepkový olej jsou zákaldem kuchyně), bílkovin (kromě masa dbejte i na ryby a luštěniny), vhodných sacharidů (celozrnné produkty zkuste zařadit alespoň občas) a předeším dostatek ovoce a zeleniny, syrové i tepelně upravené. Dbejte na pestrost, "nenuďte" se v kuchyni a experimentujte s novými chuťěmi a ingrediencemi. Já jako studentka ráda svačila třeba jablko s arašídovým máslem (je tam bílkovina, tuk i sacharidy - zasytí) nebo různé celozrnné pečivo se zeleninou (mrkev a okurka, nic "drahého") a hummusem (rychlé, dá se koupit v obchodě, je tam bílkovina i tuk, zasytí). Ale určitě existuje celá řada dalších variant dle chuti a preferencí :) . Přeji hodně štěstí na zkoušky!“

Veronika: „Dobry den, Jak zacit jist spravne (x diet, pomáhá jen keto dieta), cim nastartovat metabolismus? Dekuji“

Eliška Selinger: „Dobrý den, změny v životě jsou vždy náročné. Někdo zvládne změnit režim ze dne na den, ale pro většinu z nás je to náročnější. Je dobré tedy začít po menších krůčcích - pokud třebe nejíme dost zeleniny, může být dobrým krokem říci si, že si dám ke každému hlanvímu jídlu aspoň "hrst". A ve chvíli, kdy už to pro nás není problém, postupně navyšovat. Není ostudou ani slevit, pokud je pro nás naše původní předsevzetí nakonec moc těžké. Důležité je, že míříme ke správnému cíli, jak rychle už je druhotné :) Obdobně s ostatními kroky, včetně pohybu. Pokud má člověk specifičtější nebo akutnější požadavky, může pomoci vyhledat nutričního terapeuta, který poradí.“

Marie: „Dobrý den, mohla bych de zeptat jaký druh pečiva je podle vás výživově nejlepší, v případě, že chceme hubnout? Předem moc děkuji za odpověď.“

Eliška Selinger: „Dobrý den, obecně platí, že bychom měli upřednostňovat spíše celozrnné produkty. Celozrnné produkty obsahují více vlákniny, vitamínů i minerálů. Pozor ale na produkty, které se "tváří" celozrnně, ale nejsou. Ne všechno tmavé pečivo je celozrnné, stejně tak celozrnné není "cereální", "vícezrnné" apod. Je dobré naučit se číst obaly - ve složení najdeme podstatné informace.“

Kateřina Š.: „Dobrý den, co říkáte na dietu low carb - nizkosacharidovou? Je zdraví prospěšná když se drží občas? Já držela tuto dietu minulý rok asi 4 měsíce a zhubla jsem asi 10 kg. Děkuji“

Eliška Selinger: „Dobrý den, low carb je jednou z diet, které se skutečně zkoumají, čassto třeba jako jedna z možných diet při hubnutí. Pokud je mi ale známo, jejich efekt není uplně stoprocentně prokázán - zejména tedy jeho dlouhodobé trvání. Pokud vám vyhovuje takto jíst, tak proč ne. Není ale třeba se do low carb "nutit" pokud nám nevyhovuje.“

Martina: „Jak sestavit jídelníček pro dítě ADHD, porucha soustředění, které miluje sladkosti, maso jí pouze kuřecí, ovoce i zeleninu jí. Děkuji“

Eliška Selinger: „Dobrý den, všechny děti milují sladké, je ale pravdou, že u ADHD může být kontrola ještě trochu náročnější díky impulzivitě. Obecná výživová pravidla jsou pro všechny stejná, žádné speciální dietní režimy nebo suplementy pro ADHD pokud vím neexistují a bohužel není možné poradit takto na dálku, obecně, každá dítě je jiné. POkud jí ovoce a zeleninu, je to super, k bílkovinám můžete zkusti nabízet i další zdroje - ryby, vejce, mléčné produkty, luštěniny, třeba si něco oblíbí, aby byla strava trochu pestřejší.“

Adam: „Dobrý den, chtěl bych se zeptat na vlivy stravy na pokožku. Trápí mě časté ekzémy a akné. Má nezdravé stravování (tučné, sladké, slané...) vliv na zdraví kůže? Děkuji.“

Eliška Selinger: „Dobrý den, příčiny akné mohou být mnohé. Obecně samozřejmě je i kůže orgán, který ptořebuje, abychom mu stravou dodali vše potřebné a může tak kvalitu naší stravy "odrážet", rozhodně ale nemusí platit, že akné/ekzémy jsou automaticky projevem špatného živ. stylu nebo že jeho změna problémy vyřeší. Doporučuji proto vyhledat odbornou radu lékaře (dermatologie), který může situaci vyšetřit a případně pomoci.“

Jana: „Dobrý den, co by měl obsahovat dětský jídelníček od 1 roku. Je důležité pro správný vývoj maso? A co cukr, úplně ho vyloučit? Děkuji.“

Eliška Selinger: „Dobrý den, u malých dětí je třeba především dobře zvládnout přechod z kojení na stravu, tedy příkrmy. Během nich se dítě učí rozpoznávat různé potraviny, objevovat nové chutě, zvykat si na ně. Je dobré mu aktivně nabízet různé potraviny, opakovaně, než k nim získá důvěru. Doporučuji najít si nějaké návody/recepty a vyvarovat se některým modním trendům, které od postupného zavádění příkrmů odrazují. Maso není nutné, je ale třeba mzslet na jeho adekvátní náhradu - vejce, mléčné produktz, luštěniny (zde pozor na správnou úpravu, jinak jsou těžko stravitelné).“

Lýdie: „Dobrý den, jsem diabetik 65+.Právě jsem prodělala covid a získala jsem doslova odpor k masu a výrobkům z masa (šunka). Teď mám.potřebu jíst šťavnaté sladké ovoce,což pro dia není zrovna nejlepší. Nevím jak stravu upravit, aby to bylo pro dia vhodné. Můžete mi poradit?“

Eliška Selinger: „Dobrý den, obecně "alternativou" masa jsou vejce, mléčné produtky a luštěniny. Je ale těžké poradit konkrétněji takto "na dálku", zejména když máte již nějaké zdravotní problémy. M"že pomoci zkusit vyhledat pomoc nutričního terapeuta nebose proadit s ošetřujícím lékařem.“