Chat

host

Mgr. Radka Šmídová

Jak bojovat s následky covidu pomocí vitamínů

Záznam chatu ze středy 5. ledna 2022

Dagmar Svobodová: „Dobrý den, které vitamíny byste doporučila po covidu, ale hlavně proti covidu? My jsme užívali vitamín C,D, E, zinek (1 tabletku denně), já jsem se covidu vyhla, manžel prodělal. jsme padesátníci, zatím bez vážnějších problémů. Děkuji.“

Mgr. Radka Šmídová: „Dobrý den, bohužel není možné říct, které vitaminy nebo minerální látky Vám zaručeně pomohou vyhnout se covidu nebo i jinému onemocnění. Vitamin D by skutečně měl pomáhat, není důležitý pouze v souvislosti s covidem, ale je zásadní i pro metabolismus kostí. Stejně tak užívání zinku může být skutečně benefiční, protože se ukázalo, že hraje roli v boji s virovými onemocněními. Co se ale týká užívání zinku v souvislosti s covidem, nemáme dostatek studií, které by potvrdily účinnost. Pozor ale u vitaminů (zejména A,D,E,K) s dávkováním, je totiž možné předávkování, a tedy můžeme říct, že více není vždy lepší.“

Jája: „Dobrý den, je vhodné doplňovat přes zimu vitamin D - denně 2000 jednotek ? Nebo je to moc. Na jaře jsem ho měla snížený, v létě jsem byla na slunci dost... ale nevím jestli v těle díky tomu vitamín D zůstane a jak dlouho... Děkuju“

Mgr. Radka Šmídová: „Dobrý den, obecně můžeme říci, že obyvatelé České republiky nemají vitaminu D dostatek. Udává se vhodnost suplementace vitaminu D zejména od podzimu do jara. Dávka bude záležet nejenom na Vašem věku, ale i na přidružených onemocněních, současné hladině nebo pobytu venku. O konkrétní dávce se poraďte s lékařem, není totiž důležitá jen velikost dávky, ale zejména to, kolik vitaminu se vstřebá. To závisí právě na případných chronických onemocněních a dalších faktorech.“

Eva: „Dobrý den, mám necelý týden po prodělání covidu a byla mi zjištěna velmi nízká hladina vitamínu D. Těsně před covidem jssem prodělala zánět dutin a brala antibiotika. Aktuaálně beru vitamín D, C a probiotika. Myslíte, že je to dostučující nebo čím dalším imunitu podpořit? Děkuji za odpověď. Eva“

Mgr. Radka Šmídová: „Dobrý den, pokud vám byla zjištěna nízká hladina vitaminu D, je dobře, že jej užíváte. Probiotika jsou také velmi přínosná, zejména po léčbě antibiotiky. Vitamin C je možné užívat, ale jak jsem zmínila přímo ve vysílání, pokud konzumujete vyváženou a pestrou stravu, měla byste v ní pokrýt svou potřebu vitaminu C. Dále je možné imunitu podpořit pobytem venku, pokud to jde, tak také pohybem a zejména, jak už jsem zmínila, vyváženou a pestrou stravou.“

Iveta Suchánková: „Dobrý den.... každé ráno si dám vitamíny.... omegaMarine forte, magnex vitráže +6 , vitamin D3 , Caroten a multivitamín....je mi 44 let a covid jsem zatím neměla. Myslíte, že dělám dobře ?? Moc ovoce ani zeleninu nejím.“

Mgr. Radka Šmídová: „Dobrý den, určitě by bylo ideální zeleninu a ovoce v nějaké formě do jídelníčku zařadit. Nemusí to být nutně ve formě salátů, ale můžeme doporučit např. zeleninové pokrmy, lze užívat zeleninu mraženou, čerstvou, vařenou, nebo třeba i pečenou. Pokud jde o konkrétní vitaminy, které jmenujete, vždy je vhodné poradit se s ošetřujícím lékařem nebo nutričním terapeutem, který by vám měl poradit, zda jejich užívání je přímo pro vás benefiční. Pro konkrétní radu je potřeba znát onemocnění, která máte, jaký je váš životní styl a další konkrétní informace.“

Roman K.: „Dobrý den. Moc by mě zajímalo jak moc ovlivňuje, co se týče zeleniny, jejich zamražení? Děkuji za odpověd.“

Mgr. Radka Šmídová: „Dobrý den, mražení zeleniny (i ovoce) je obecně považováno za velmi výhodné. Můžeme říci, že v některých případech je obsah vitaminů dokonce vyšší v plodech mražených. Zejména pokud srovnáme zeleninu nebo ovoce z dovozu, kdy je plodina sklizena nezralá a dozrává až cestou nebo při skladování, s plodinou, která je ihned po sklizení zmražená, a tím pádem je možné plodinu sklidit zralejší. Navíc mražením můžeme zabránit zbytečnému vyhazování potravin.“

Renáta: „Dobrý den,konzumují ke každému jídlu zeleninu ať už listovou,nebo okurky,rajčata,papriky.Chci se prosím zeptat,zda tato zelenina,která je většinou z dovozu,obsahuje vůbec nějaké vitamíny.( Myslím tím nyní v zimě). Děkuji Vám za odpověď.“

Mgr. Radka Šmídová: „Dobrý den, děláte velmi dobře, že ke každému jídlu jíte zeleninu. Zeleninu nejíme totiž jenom kvůli obsahu vitaminů, ale např. i pro obsah vlákniny. Co se týče obsahu vitaminů ve vámi jmenovaných potravinách, je s tím trochu potíž. Můžeme říci, že každý jednotlivý plod je jiný, obsahuje sám o sobě jiné množství vitaminů, dále také záleží na skladování (nejen u vás doma, ale i před zakoupením) a kulinářské úpravě.“

Jana: „Dobrý den,moje babička má ráda rybu pouze pangase Jaký máte názor na tuto rybu? Názory se různí,zda je vůbec zdravá Děkuji.“

Mgr. Radka Šmídová: „Dobrý den, pokud má babička ráda pouze tuto rybu, není s tím problém. Je pravda, že pangasius neobsahuje příliš omega 3 mastných kyselin, kvůli kterým ryby konzumujeme. Na omega 3 mastné kyseliny je bohatý např. losos nebo tuňák. Pangasius je ale ryba lehce stravitelná (pokud není smažená) a ve správné kulinářské úpravě i chutná.“

Lucie: „Dobrý den, je možné pomocí vitamínů či doplňků stravy během krátké doby upravit výsledky jaterních testů? Děkuji“

Mgr. Radka Šmídová: „Dobrý den, pro podrobnou radu je potřeba znát konkrétní výsledky vašich testů a zejména příčiny, proč výsledky vašich jaterních testů nejsou v normě. Vitaminy a minerální látky, občas doporučované pro zlepšení jaterního profilu, nebývají z medicínského hlediska příliš významné.“

Magda: „Dobrý den, můj dotaz nesouvisí přímo s covidem,mám ale problém.. Z krve mi byly zjištěny špatné jaterní testy (jsem DIA pacientka s DM2),je mi 63 roků. V poslední době,cca 2 měsíce jsem neskutečně unavena.Nemám moc chuť na jídlo, přesto kynu. Beru teď sylimarin 200 mg denně 1 tabl.,ale nemůže být ta velká únava způsobena nedostatkem některého vitamínu,nebo stopového prvku? Moc děkuji za radu.“

Mgr. Radka Šmídová: „Dobrý den, ve vašem případě by bylo vhodné zaměřit se zejména na diabetes, a tedy na pestrou, vyváženou a pravidelnou stravu dle doporučení pro diabetiky. Únava, kterou popisujete, může mít mnoho příčin. Protože neznám podrobně vaši situaci a zdravotní stav, nemohu konkrétně poradit.“

Eva: „Dobrý deň prosím vit.Dkedy užívať ráno alebo večer ďakujem“

Mgr. Radka Šmídová: „Dobrý den, vždy se řiďte příbalovou informací u užívaného prostředku, určitě je dobré užívat pravidelně ve stejný čas.“

Ludmila Kobylkova: „Po covidu jsem neskutecne unavena, nezbavila jsem se neproduktivniho sucheho kasle, jsem a byla jsem v prubehu onemocneni bez teplot. Je mi 71 roku. Co byste mi prosim doporucila k uzivani, at uz vitaminy nebo medikace. A co potom lazne, byly by vhodne? Moc dekuji za odpoved.“

Mgr. Radka Šmídová: „Dobrý den, pro konkrétní radu je vždy potřeba znát váš konkrétní zdravotní stav, přidružená onemocnění a celkový životní styl. Medikace leží v rukou lékaře, stejně tak předpis pobytu v lázních. Ve vašem věku je dobré dbát na dostatečný příjem vápníku, a to zejména z přirozených zdrojů (mléko a mléčné výrobky, ryby konzumované s kostmi). Nemohu než doporučit pravidelnou, pestrou a vyváženou stravu.“

Ludmila: „Maji se po covidu uzivat prebiotika? Dekuji.“

Mgr. Radka Šmídová: „Dobrý den, prebiotika jsou ,,potravou" pro mikroorganismy žijící v našich střevech. Probiotika jsou přímo tyto mikroorganismy. Někdy také můžete narazit na symbiotika, která obsahují nejenom živé organismy pro naše střevo, ale i potravu pro ně. Mezi probiotika, a tedy stravu pro mikroorganismy, řadíme i vlákninu. Vlákninu najdete zejména v ovoci, zelenině nebo celozrnných obilovinách (např. celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny atd.).“